+ Zene

Pirk – Új múzeum nyílik Szentendrén

Pirk

A múzeum korábban elkészült főépületében, 2020-ban, a Magyar Festészet Napján megnyílt a Pirk János életmű-kiállítás.

Pirk János Múzeum

PIRK JÁNOS 120, PIRK LÁSZLÓ 70 – Múzeumavató és megemlékezés kiállítás-megnyitóval

Fontos állomásához érkezett a Pirk János Múzeum, melyet a XX. századi magyar művészet és a szentendrei festészet kiemelkedő alkotója életműgyűjteményének megőrzése és bemutatása céljából alapítottak.

2023. június 23-án, pénteken 17 órakor kerül sor a teljes épületegyüttes ünnepélyes átadására és a megemlékezésre Pirk János születése 120. évfordulójáról. Ugyanekkor nyílik meg a művész fia, Pirk László Munkácsy-díjas festőművész ÉG – FÖLD ÁTHATÁSA című időszaki kiállítása, 70. születésnapja alkalmával, az újonnan elkészült épületszárnyban.

A Szentendre Város Önkormányzata által 2008-ban a múzeum céljára használatba adott, szinte romos épületből a Pirk család 14 éven át tartó, heroikus szervezőmunkájának köszönhetően, támogatásokból és családi erőfeszítésekből, új kulturális intézmény született a szentendrei MűvészetMalom tőszomszédságában.

A múzeum korábban elkészült főépületében, 2020-ban, a Magyar Festészet Napján megnyílt a Pirk János életmű-kiállítás. 2022 decemberében befejeződött az épületegyüttes belső felújítása, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Az immár egységes, teljesen felújított múzeum műemléki környezetbe illő megjelenésével, hangulatos belső kertjével és kovácsoltvas kapujával (Pirk Ambrus táj- és kertépítő művész utolsó alkotása) méltó helyszínt biztosít Pirk János, kulturális örökségünk részét képező életművének állandó kiállításához.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top