+ művészet & politika

A Vígszínház nem játssza Székely Csaba szókimondó darabját

vígszínház székely csaba

A Vígszínház ma közölte, hogy Székely Csaba Kalandfilm című darabját nem tűzi műsorra, amely a társadalmi megosztottságról szólt volna.

Keresés a weben

A Vígszínház ma hivatalosan közölte, hogy Székely Csaba Kalandfilm című darabját nem tűzi műsorra, amely a társadalmi megosztottságról szólt volna. A színdarab szövegkönyvének június 1-re kellett volna elkészülnie, ami nem történt meg, ezért a színház felbontotta a szerződést. Székely Csaba más véleményen van, és ezt megosztotta a Facebook-oldalán. A Vígszínház rakcióját itt olvashatjátok.

A bejegyzés:

Kedveseim! Tudom, hogy sokan vártátok Kalandfilm című előadásunkat, amit Kincses Réka rendezett volna a Pesti Színházban, én is nagyon vártam az őszi bemutatót. Ám a színház ma hivatalosan is elállt tőle, úgyhogy sajnálattal közlöm mindenkivel, hogy nem lesz Kalandfilm.

Az előadás a mai magyar társadalmi megosztottságról szólt volna. Személyes történetek és improvizációk nyomán született a szöveg, a próbákkal párhuzamosan íródott, és egyelőre a darab valamivel több mint fele készült el. A színházvezetés elolvasta, amit eddig írtam (noha még nincs kész, és nem mondtam, hogy elolvasható), és úgy döntött, hogy ezt nem fogja bevállalni.

Hivatalosan június 1-re kellett volna elkészülnie a teljes szövegnek. Bár minden nap írtam (szabadnap és ünnepnap nem volt), a munkafolyamat sajátosságából adódóan a szöveg nem tudott elkészülni a szerződésben kitűzött határidőre. Ami normális esetben nem lenne baj, hiszen a bemutató csak négy hónap múlva lett volna. A színház vezetése most ezt a csúszást használja ki, és a színház jogászai által összeállított levél értelmében engem terhel minden felelősség a meg nem valósuló bemutató miatt.

Szeretném itt tisztázni, hogy bármi is lesz majd a hivatalos kommunikációban, a valódi ok nem más, mint a gyávaság.

Réka nagyszerű dolgot talált ki, és rengeteg jó ötlettel inspirált engem is és a színészeket is nap mint nap. Elképesztően jó próbafolyamat volt. Tíz fantasztikusan odaadó, lelkes színésszel dolgoztunk együtt, akikkel öröm volt minden perc. De ugyanilyen lelkes volt a súgótól az ügyelőn át az asszisztensig mindenki.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez az előadás nem akarta mélyíteni az árkokat. Sőt. Hogy szókimondó volt? Naná. Ilyen a stílusom. Azt hittem, pont ezért kértek fel engem.

Jó volt egy rövid ideig elhinni, hogy egy ilyen bátor, szabad, szókimondó előadás megvalósulhat a mai Magyarországon, egy polgári színházban. Szeretettel fogok gondolni mindenkire, aki részt vett benne.
(A Kalandfilm szövege – ami eddig elkészült belőle – nem nyilvános. Kérlek, NE kérjétek elolvasásra!)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top