+ Fotó

Már csak 5-en maradtak, de csak egyvalakié lehet a Hemző-díj

hemző károly-díj

Az idén már tizedszer hirdették meg a Hemző-díj pályázatot, a 35 év alatti magyar fotográfusnak adható elismerést.

Melegh Noémi Napsugárt, Mohos Zsófiát, Rostás Biankát, Szajki Bálintot és Zoltai Andrást választották finalistának a tizenhárom jelölt közül a 2023-ás Hemző-díj pályázaton. Közülük kerül ki az idei Hemző-díjas, akinek a nevét június 11-én vasárnap délután a Hemző maratonon hozzák nyilvánosságra.

Az idén már tizedszer hirdették meg a Hemző Károly-díj pályázatot. A 35 év alatti magyar fotográfusnak adható elismerést a Hemző Károly Alapítvány hívta életre azzal a szándékkal, hogy ápolja a nagyszerű magyar fotográfus, Hemző Károly emlékét és segítse a fiatal magyar fotósokat.

Az idei nyilvános prezentáción a díjra jelölő kurátorok különösen értékes pályázatokat hoztak. Bánhegyesy Antal, Belicza László Gábor, Béres Márton, Fuska Nikol, Ilyés Zalán, Melegh Noémi Napsugár, Mohos Zsófia, Löki Viktor, Rostás Bianka, Sivák Zsófia, Szajki Bálint, Szilágyi Anna, Zoltai András egyaránt roppant nívós és izgalmas munkákkal indultak a versengésen. Az idén Hárs Kata, Kerekes Emőke, Kocsány Kornél, Németh György, Pályi Zsófia, Ruprech Judit és Szigeti Tamás mutatták be a díjra kandidáló fiatal fotográfusokat.

A Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter, Bánkuti András és Bácsi Róbert László fotográfusok, illetve az Alapítvány titkára, Szarka Klára a tizenhárom jelölt közük választotta ki az öt finalistát. A finalisták munkáiban többek között a hátrányos helyzetű vidéki fiatalok élete, a palóc hagyományok, a klímaváltozás és a víz problematikája, ritka betegséggel élő ember küzdelme és egy zalai buddhista szerzetes sorsa is fókuszba került.

Az idén a díjátadót a Hemző maraton keretében rendezik meg a Capa Központban június 11-én. Az ünnepélyes díjátadón a győztes, valamint a finalisták munkáit Bácsi Róbert László, Bánkuti András és Korniss Péter méltatják majd.

A tavalyi nyertes, Ruprech Judit kiállítása, a Szelíd szabadság megnyitója mellett más programokkal is várják a közönséget egész vasárnap délután. Lesz vetítés és beszélgetés régi, Hemzős és mai balatoni képekből, csoportképek készülnek mindenkiről, aki támogatta és szereti a díjat. Bemutatják a 33 perc Lajos Mari konyhájában című tavaly készült dokumentumfilmet is.

A Hemző maraton nyilvános, ingyenes rendezvény.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top