+ Irodalom

Csak óvatosan az antik tükrökkel, mert beszippantanak!

Tükörvándor

Megjelent a Lapozz és parázz! sorozat harmadik része, a Tükörvándor, Holden Rose, azaz Kovács Attila hátborzongató fantasy regénye.

Holden Rose/ Kovács Attila: Tükörvándor, Móra Kiadó, 2023, 192 oldal. Itt 2999 Ft helyet 2459 Ft

Bizonyára mindannyian eljátszottunk már a gondolattal: mi van, ha léteznek párhuzamos világok és a mi valóságunk csak egy a sokmillió közül? Addig biztosan nincs semmi baj, amíg ezek párhuzamosan futnak egymás mellett, a gond ott kezdődik, ha összegubancolódnak.

Megjelent a Lapozz és parázz! sorozat harmadik része, a Tükörvándor, Holden Rose, azaz Kovács Attila hátborzongató fantasy regénye.

A Lapozz és parázz! sorozatban Holden Rose olvasmányos, kalandos regényei várják a 10 év feletti gyerekeket, akik vágynak egy kis libabőrös élményre! A Tükörvándor igazi fantasy, boszorkánnyal, varázslóval, elátkozott amulettel és mágikus tükörrel.

Az előző két kötethez hasonlóan, ismét Farango szigetén járunk, úgy tűnik, minden borzalom e képzeletbeli kisvárosba koncentrálódik. Most is egy kalandos és kissé rémisztő történet szippantja be az olvasót már az első oldalaktól. A főhősünk a tizenkétéves Frida Gabriella Hammond, aki két bátyjával, anyukájával és tengerész apukájával éli a tinédzserek szokásos életét. Igazán örvendetes, hogy a főhős és több mellékszereplő is karakteres női alakok.

Frida édesapja egyik hajós kalandja után egy szerencsehozó amulettel lepi meg lányát, de kiderül, az amulett csak bajt hoz viselőjére. Frida a helytörténeti múzeumba indul az osztályával, nyakában a gonosz ékszerrel. A múzeumban az amulett és egy 13. századi tükör szerencsétlen találkozása egy másik világba repíti a lányt, akinek ezzel megindul egy tereken és korokon átívelő, végeláthatatlannak tűnő utazása a párhuzamos univerzumokba.

A történet alapja – a világok között utazó főhős – nem újszerű gondolat és a Tükörvándorban talán nem is eléggé kidolgozott logikailag. Bár lehet, hogy erre nincs is szükség, ez elbeszélő ugyanis a tizenkét éves Frida, aki maga sem érti pontosan, hogy működik az utazás, és mi történik a párhuzamos világokban mindeközben.

Az igazi izgalmat az okozza, ahogy a főszereplő belecsöppen egy-egy új világba és fokozatosan bontakozik ki számára, hogy épp milyen őrült helyre érkezett, miközben úgy kell tennie, mintha mindig is az adott világban élt volna. Az utazás során Fridának semmi más vágya nincs, mint visszatérni a már jól megszokott, jól ismert saját valóságába. Az utópisztikus rémálom rádöbbenti a lányt, hogy milyen fontos nap mint nap rácsodálkozni és örülni a saját jelenünknek és a körülöttünk élőknek.

A történet azonnal beszippantja az olvasót, akár csak Fridát az antik tükör. Az események éles, filmszerű vágásokkal peregnek és együtt izgulunk a főhőssel, hogy vajon milyen megpróbáltatások jöhetnek még.

Azt gondolom, Kovács Attila jól beszéli a kamasz olvasóközönség nyelvét. Jól ötvözi a klasszikus mesei elemeket a kortárs fantasyval, és izgalmasan reagál a közelmúlt meghatározó eseményeire is, mint például a covid járvány.

A Tükörvándor tökéletes nyári olvasmány, bátran adjuk olyan gyerekek kezébe is, akik eddig azt gondolták, olvasni unalmas dolog!

Itt beleolvashatsz a könyvbe!

A Móra kiadó korábban megjelent könyveiről írtuk

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top