+ Zene

Tupac Shakur 26 évvel halála után kap csillagot

Tupac Shakur

A harlemi születésű Tupac Shakur a hiphop műfajának legbefolyásosabb művészei közé tartozott az 1990-es években.

Huszonhat évvel a halála utána csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán Tupac Shakur amerikai rapper – jelentette a BBC hírportálja csütörtökön.

Az 1996-ban gyilkosság áldozatává vált hiphopsztár emléke előtt június 7-én tisztelegnek a csillag elhelyezésével a híres Los Angeles-i sétányon. A kitüntetést Tupac húga, Sekyiwa „Set” Shakur veszi majd át a ceremónián. Tupac csillaga a 2758. lesz a Hírességek sétányán.

Shakur a hiphop műfajának legbefolyásosabb művészei közé tartozott az 1990-es években. A harlemi születésű rappert 25 éves korában lőtték le Las Vegasban. A társadalmi egyenlőtlenségekről, a feketék küzdelmeiről rappelt, több dokumentumfilmben és mozifilmben is szerepelt. Halála még tovább növelte népszerűségét.

Tupac – művésznevén 2Pac – rendkívül nagy hatást gyakorolt az amerikai kultúrára, ő volt az, aki a rap műfaját komplex művészeti formává tette. Világszerte több mint 75 millió lemezét adták el, 2002-ben beiktatták a Hiphop Hírességek Csarnokába, 2017-ben pedig – a szabályok szerint az első lehetséges alkalommal – bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is.

Anyja Tupac halála után alapítványt hozott létre, amely tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő gyerekeknek nyújt támogatást. Az életéről 2003-ban készült Tupac: Resurrection című dokumentumfilmet Oscar-díjra jelölték, 2006-ban jelent meg Tupac Shakur Legacy címmel interaktív életrajza, 2017-ben pedig tévésorozat próbálta tisztázni halála körülményeit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top