+ Képzőművészet

Cseney László Chilébe utazott nászútra 1930-ban, most hazatért onnan a feleségét ábrázoló festmény

Cseney László

Cseney László fontos szerepet töltött be olyan festők tanításában, akik közül páran máig meghatározói a chilei művészvilágnak.

Camilo Eduardo Sanhueza Bezanilla, Chile magyarországi nagykövete (j) beszédet mond Cseney László Budapesti lány címû festményényének átadásán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban 2023. május 31-én. A salgótarjáni születésû, az elsõ világháború után Chilében letelepedett Cseney László Budapesti lány címû festményét ajándékozta az intézménynek a Cseney család. Az 1944-ben készült olajfestmény a festõ feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja. MTI/Komka Péter

A salgótarjáni születésű, de életének jelentős részét Chilében töltő festőművész, Cseney László egyik képét adományozta a nógrádi város Dornyay Béla Múzeumának az alkotó családja; az átadási ünnepséget szerdán tartották.

Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja, címe: Budapesti lány. Cseney Vuchetich László, vagy ahogy Chilében ismertté vált, Cseney Ladislau 1905-ben született Salgótarjánban. 1930-ban utazott először Chilébe, nászútra, feleségével 1952-ben kapta meg az állampolgárságot.

Camilo Sanhueza, a Chilei Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: országában könyv készül az 1940-es években ott Cseney Lászlóval együtt letelepedő magyar művészekről. A diplomata, aki műgyűjtő is, közölte: van néhány alkotása a művésztől, aki számos díjat nyert a dél-amerikai országban, 1942-ben például Santiago aranyérmét kapta meg.

Cseney László

Salgótarján, 2023. május 31.
Cseney László Budapesti lány című festményénye a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban az átadása napján, 2023. május 31-én. A salgótarjáni születésû, az első világháború után Chilében letelepedett Cseney László Budapesti lány című festményét ajándékozta az intézménynek a Cseney család. Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja.
MTI/Komka Péter

Fekete Zsolt, Salgótarján baloldali polgármestere felhívta a figyelmet, Cseney születésnapja egybeesik a város napjával: január 27.

Közölte: a festményt tavasszal vették át, az elmúlt hetekben restaurálták és új keretet is kapott.

Cseney László a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága végül többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Munkáinak elsődleges értékét és minőségét az őszinteség adja. Egyike azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében – mondta Fekete Zsolt.

Cseney László

Salgótarján, 2023. május 31.
Esteban Vuchetich de Cseney, a festőművész unokája beszédet mond Cseney L. Budapesti lány című festményényének átadásán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban 2023. május 31-én. A salgótarjáni születésű, az első világháború után Chilében letelepedett Cseney László Budapesti lány című festményét ajándékozta az intézménynek a Cseney család. Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja.
MTI/Komka Péter

Cseney László fontos szerepet töltött be olyan festők tanításában, akik közül páran máig meghatározói a chilei művészvilágnak – közölte.

Esteban Vuchetich de Cseney, a művész unokája a múlt század legismertebb magyar festőjének nevezte nagyapját Chilében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top