+ Tudomány

Meghalt Tellér Gyula

Tellér Gyula

Csütörtökön elhunyt Tellér Gyula szociológus, gazdaságtörténész, műfordító és egykori országgyűlési képviselő.

fotó: magyarnemzet.hu
Keresés a weben

Elhunyt Tellér Gyula szociológus, műfordító, tanár és politikus – közölte az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) pénteken.

Az OSZT saját halottjának tekinti Tellér Gyulát, akire a szövetkezeti szektor nagyrabecsült, elismert, köztiszteletnek örvendő mentorként tekintettek hosszú évtizedeken keresztül – áll a szervezet elnöke, Kósa Lajos – egyúttal fideszes parlamenti képviselő – által jegyzett közleményben.

A csütörtökön elhunyt Tellér Gyula szociológus, gazdaságtörténész, műfordító és egykori országgyűlési képviselő szerteágazó tudományos és irodalmi munkásságát 2015-ben Széchenyi-dijjal ismerték el az MTI Sajtóadatbankjából származó információ szerint.

Az akkor közölt életrajza alapján a szociológus, irodalmár, József Attila-díjas műfordító 1934. július 20-án született Budapesten.

1955-ben szerzett diplomát az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskola magyar szakán. Előbb vidéken, majd Budapesten tanított. 1966 és 1994 között a Szövetkezeti Kutató Intézetben dolgozott, 1985-től 1990-ig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szövetkezetelméleti albizottságának titkári teendőit látta el.

1988-ban egyik alapítója volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd 1988-ban a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ). Az SZDSZ országos listájáról szerzett képviselői mandátumot (1990-1994). 1991-től az országos tanácsnak is tagja volt, de 1994-ben kilépett a pártból.

1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának egyik alapítója, 1996-tól a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja volt. 1996 és 1998 között a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumának fideszes elnökségi tagja volt. 2006 és 2010 között a Fidesz országgyűlési képviselőjeként kapott mandátumot.

1998 és 2002 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályát vezette. 1999-től a XX. Századi Intézet tudományos igazgatója, 2010 óta Orbán Viktor kormányfő tanácsadója volt, 2022-től miniszterelnöki megbízottként szaktanácsadó a kormánypolitika társadalomelméleti hátterével, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetületével kapcsolatos kérdéskörökben.

Műfordítói tevékenységéért – többek között Poe, Mallarmé és Le Clézio műveit ültette át magyarra – 1980-ban Wessely László-díjat, 1985-ben József Attila-díjat kapott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top