+ Képzőművészet

A Nap, a Hold és a csillagok fénye hogyan befolyásolta az emberi civilizációt?

fény

Ahhoz, hogy az érzékeinken túljussunk, a fény kreatív használatával a kulturális meghatározottságunkat is hátra kell hagyni.

‘WAYS OF LIGHT’ kiállítás – A fény útjai

Kiállító művészek: Anna Kołodziejczyk (PL), Kamil Moskowczenko (PL), Łukasz Huculak (PL), Tomasz Piars (PL), Szilágyi Csilla (HUN), Mindák Gergely (HUN)

Régóta vizsgálják, hogy az elsődleges természeti fényforrások, mint a Nap, a Hold és a csillagok, milyen hatást gyakoroltak az emberi civilizáció kialakulására és több ezeréves fejlődésére. A „testetlen” fény, mint önálló képteremtő lehetőség a Bauhausban született meg, s ebben kiemelkedő szerepe volt Moholy-Nagy László magyar fotográfus, festő és ipartervezőnek.

Jelen kiállítás alkalmával Kamil Moskowczenko és Anna Kołodziejczyk absztrakt festők, Łukasz Huculak szürnaturalista művész, Tomasz Piars geometrikus-absztrakt festő, Szilágyi Csilla és Mindák Gergely szobrászok munkái „rávilágítanak” arra, hogy a fényből születő művészeti formákba kódolt érzések hogyan képesek kitágítani a vizuális érzékelőképesség spektrumát a befogadóban.fény

Ahhoz, hogy az érzékeinken túljussunk, a fény kreatív használatával a kulturális meghatározottságunkat is hátra kell hagyni. A kiállítás alkalmával különböző médiumú és technikájú kortárs alkotások segítségével a nézők nem csak a fény képzőművészeti útjait tapasztalhatják meg, hanem olyan immerzív élményben részesülhetnek, mely új dimenziókat és értelmezéseket nyújt a kortárs képzőművészet ábrázolásának.

Az alkotások segítségével új típusú kontextusok jelennek meg, ahol a minőségi létezés testi és lelki kérdései merülnek fel jelenkori társadalmunk viszonyrendszerében. Fontos, hogy a végtelen skálájában, a pillanat relációjában kizökkenjünk és kitekintsünk a mindennapi élet merev keretrendszeréből és az automatizált döntési helyzetek helyett, impulzív élmények hatása alá kerüljünk. Hagyjuk, hogy átjárjon minket a fény „képzőművészeti útjainak” nyugtató, harmonizáló, feszültségoldó, felemelő esszenciális ereje.

Fontos, hogy a művészeti alkotásokra ne pusztán tárgyként, hanem expresszív élmények kiváltóiként tekintsünk.

(írta Bacsek Júlia kurátor)

Művészekről:

Kamil Moskowczenko: Művészi jelmondata: festeni valami olyat, amit még senki nem látott. Láthatatlan világokat megjeleníteni a festészet eszközeivel. Képei a tervezés és a véletlen struktúra összhangjának lenyomatai.

Anna Kołodziejczyk: „Azok a festmények, amelyek a pusztítás témájával foglalkoznak, etikai minőséget kapnak azzal, ahogyan a tökéletlent ábrázolják, nem törődve a következményekkel.” A festészetben az építészeti romok ábrázolása érdekel, beleértve a kortárs épületeket is, melyek idővel szintúgy átalakulnak. Festményeimen egyfajta átmenetet próbálok ábrázolni, a régmúlt transzformálódását a jelenkor tükrében.

Łukasz Huculak: „A siker által nyújtott elégedettség sokkal kevésbé tartós, mint a sikertelen festmény okozta irritáció. Olyan festményeket szeretnék készíteni, amelyek térben teljesen elnyelik az embert, méretükben meghökkentenek és teljesen magával ragadják a befogadót.”

Tomasz Piars: Sokszögű kristályok, elfolyó, amőbaszerű formák, élénk, kontrasztos színek, telített képfelületek, ez jellemzi Tomasz Piars egyedi festészetét. Absztrakt munkáinak különleges világa egyszerre emlékeztet a biológia és az ásványtan mikroszkopikus képeire és a csillagközi világ széttöredezett kövezeteinek látványára – ettől válik művészete a fantázia és a szigorú komponálás határterületévé.

Szilágyi Csilla szobrász, tárgyalkotó tervező munkáját alapvetően a szépség kutatása, a hétköznapi életbe való integrálása határozza meg. Munkáihoz készített tanulmányaiban a létrehozott objektum és az azt körülvevő térre gyakorolt hatás érdekli.

Mindák Gergely szobrász, festőművész. Elsősorban a természetben megfigyelhető lények, jelenségek, folyamatok inspirálják. Úgy vallja, hogy ezen erők játéka, és a belőlük létrejövő végtelen változatosság a teremtő elme működésének legkiválóbb mintája.

Helyszín: Art Salon Contemporary, Budapest
A kiállítás június 25-ig megtekíthető előzetes egyeztetés után

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top