+ Színház

Isten lámpaoltás után besurran egy nőhöz

isten

Mi van akkor, ha Isten lámpaoltás után besurran egy szobába, aminek az ajtaja nem neki lett nyitva hagyva?

Polgár Csaba rendezésében mutatja be Dézsi Fruzsina A helyzet ura című új drámáját a TÁP Színház és a Trafó.

Nagyszínpadi bemutatóval zárja az évadot a TÁP Színház: zenés szatírájuk, A helyzet ura május 19-én és 20-án látható a Trafóban.

A valós eseményeken alapuló, erősen szociografikus előadást az Örkény Színházból színészként és rendezőként is jól ismert Polgár Csaba állítja színpadra.

„Mi van akkor, ha Isten lámpaoltás után besurran egy szobába, aminek az ajtaja nem neki lett nyitva hagyva? Elvégzi a dolgát, a következményeit pedig viseljék az emberek. Mondjuk a polgármester meg az a fiatal lány. Semmiképpen sem Mária. Kategorikusan Marika. A fehérjefeldolgozó üzemben legalábbis így hívják.”

(Részlet az előadás leírásából.)

Dézsi Fruzsina második darabja változatosan egyensúlyoz a filozófiai világdráma, a burleszk, a teológiai vitadráma és a nagykörúti musicalsiker között.

Először 2020-ban, a Színházi Dramaturgok Céhe által 35. alkalommal megrendezésre került Nyílt Fórumon lett bemutatva felolvasószínház formátumban. Az előadást már akkor is Polgár Csaba rendezte – a szentendrei teltházas eseményen Adorjáni Bálint, Kaszás Gergő, Mészáros Bianka játszották a főbb szerepeket.

Isten szerepében Kaszás Gergő, Máriaként pedig Baranyi Emma lép színpadra – mellettük Jankovics Péter, Adorjáni Bálint, Takács Géza, Homonnai Katalin és Nyakó Júlia lesz látható.

A szent és profán elemeket bátran vegyítő látványvilágot Kupás Anna jegyzi, az alternatív rock és a lakodalmas stílust elegyítő zenei rétegért Jankovics Péter felel, mozgásban pedig Téri Gáspár segíti a csapatot.

„Dézsi Fruzsina moralitásjátéka bárhol is történjék, velünk történik. Magyar a fehérjefeldolgozó, magyar a melós, magyar a polgármester, magyar a cégvezető, magyar az apját támogató Marika, és még az Isten is Szécsi Pált hallgat. Összecsúszik menny és föld – esetünkben ez utóbbi nincs túl messze a pokoltól sem –, ugyanis miközben a darab szereplői egy dögégető paradicsomi világában próbálnak különböző trükkökkel túlélni, maga az Úr is ezt a helyet nézi ki magának egy új, sikeresebb megváltás helyszíneként.”

 (Polgár Csaba, Színház Online.)

 A szókimondó stílusáról, formabontó megoldásairól elhíresült TÁP Színház idén 30 éves. Budapest egyik legfüggetlenebb színházi formációja rendszeres vendége a Trafónak – júniusban Utas és holdvilág c. közönségkedvenc előadásuk is műsoron lesz a Kortárs Művészetek Házában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top