+ Színház

Igó Éva vehette át az Iglódi István-emlékgyűrűt

igó éva

Igó Éva Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész kapta idén az Iglódi István-emlékgyűrűt – közölte a Vígszínház szerdán.

Fotó: Vígszínház FB

Igó Éva Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész kapta idén az Iglódi István-emlékgyűrűt – közölte a Vígszínház szerdán.

A díjat a Kabaré keddi előadásának végén, a tapsrendet megszakítva adta át Iglódiné Fábry Zsuzsa és Rudolf Péter.

Az egykori Nemzeti Színház, ma Pesti Magyar Színház 2009-ben elhunyt igazgatójáról, Iglódi Istvánról elnevezett díjat özvegye, Iglódiné Fábry Zsuzsa alapította 2011-ben, hogy ezzel is ápolja férje emlékét.

Az elismerést minden év májusában olyan színművésznek adják át, aki szoros kapcsolatban volt a legendás színésszel, színházigazgatóval, rendezővel.

igó éva

Fotó: Vígszínház FB

A díj átadása az utóbbi években titokban szerveződik, így a díjazott csak az átadás pillanatában tudja meg, hogy ő kapta az elismerést.

Iglódi István többször rendezte Igó Éva szerepeit, többek között a Vígszínház 1987-ben bemutatott Csókos asszony című előadásában, amelyért a színművész elnyerte az Emerton-díjat. A közös munkák során mély és meghatározó szakmai kapcsolat alakult ki közöttük.

Iglódi István Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Pesti Magyar Színház egykori igazgató-főrendezője, a Nemzeti Színház örökös tagja 1944. április 29-én született Magyarbólyon. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként 1966-ban, rendezőként 1968-ban végzett. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1973-ig volt tag. Ezt követően a 25. Színházban dolgozott, majd a Népszínház színész-rendezője lett. 1982 és 1990 között a József Attila Színház főrendezője volt, majd később ismét a Nemzeti Színházhoz szerződött, végül 1999-től haláláig az akkor már Pesti Magyar Színházra átnevezett intézménynek az igazgatója volt. Harminc évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol egyetemi docenssé nevezték ki. Számos tévéfilmben és színdarabban szerepelt.

Az Iglódi-emlékgyűrűt az alapítás óta Kubik Anna, Rancsó Dezső, Auksz Éva, Jegercsik Csaba, Soltész Bözse, Méhes László, Pápai Erika, Őze Áron, Gregor Bernadett és Cserna Antal vehették át.

Itt Igó Évával készült interjúnkat olvashatod:

Igó Éva: Aki belül szép, az kívül is szép!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top