Nicolas
+ Irodalom

A sulinak vége, Nicolas és barátai a francia tengerparton nyaralnak

Nicolas kalandjai Sempé grafikáival illusztrálva minden korosztálynak nagyon szórakoztatóak, és nem csak a kicsik mulatnak jól.

Goscinny &  Sempé: Nicolas nyaral, fordította: Bognár Róbert, Móra Kiadó, 2023. Itt 3999 Ft helyett 3279 Ft-ért kapható

Megjelent a Nicolas-sorozat harmadik kötete, A Nicolas nyaral. Igazi vakációs olvasmánnyal készült a Móra Kiadó a nyári szezonra: Nicolas, a csibész kisfiú és barátai a francia tengerparton élvezik a jól megérdemelt nyaralást és nem értik, a szülők miért idegesek állandóan, amikor pihenni is lehetne. A Goscinny – Sempé alkotópárospáros bájos, humoros könyve kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató nyári olvasmány.

Asterix és Obelix, Lucky Luke és számos más kedvenc hősünk atyja, René Goscinny francia képregényszerző és Jean-Jacques Sempé rajzoló az ötvenes évek elején ismerkedtek meg Franciaországban, közös munkájuk gyümölcse a kis Nicolas figurája. A bájosan naiv, de huncut kisiskolásról Goscinny egyszer így nyilatkozot:

„Gyöngéd szeretetet érzek Nicolas személye iránt.”

Ez a gyöngéd szeretet átragad az olvasóra is, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy bármilyen huncut is ez a főhős, lehetetlen rá haragudni.

A sorozatnak eddig három része jelent meg a Móra Kiadónál. A francia kisfiú történetének első kötete A kis Nicolas, amelyben megismerjük a kisiskolás bandát, akik igazán mindig csak jót akarnak, de a dolgok mégis folyton összekuszálódnak körülöttük. A tanítónéni folyton mérges, a felügyelő tanár a fejét fogja, a fényképész elmenekül, mielőtt elkészítené róluk az osztályfotót, az igazgató úr jobbnak látja, ha az egész osztályt bezárja a mosókonyhába a miniszteri látogatás idejére. Nicolas és barátai igazán nem értik, mi lehet a probléma, hiszen ők sosem hibásak.

A második kötetben, a Nicolas az iskolában címűben kiderül, hogy a suli a haverok miatt a legjobb és leginkább a tízperces szünetek miatt érdemes iskolába járni. Persze az igazgató, a tanító néni és Tüktoj, a felügyelő tanár erről egészen máshogy vélekednek.

A harmadik kötetben végre kitör a várva várt nyári szünet és Nicolas most nem az osztálytársaival, hanem a nyaraláson szerzett új barátokkal gondoskodik arról, hogy a szülők se unatkozzanak a várva várt nyári pihenés alatt. A gyerekek a szállodai tartózkodásuk alatt „elfogyasztanak” néhány tornatanárt és egy kedves idős urat, aki barátkozni próbál velük.

A családi nyaralás olyan jól sikerül, hogy Nicolas szülei a következő nyáron úgy döntenek, egy teljes hónapos gyerektáborba küldik a kisfiút, aki bár kicsit aggódik, hogy a szülei nélkül indul nyaralni, kiderül, hogy a tábor „tök baró”, az őrsvezető nagyon jó fej és szülők nélkül nyaralni igazán nagyfiús és vagány dolog.

Nicolas kalandjai Sempé grafikáival illusztrálva minden korosztálynak nagyon szórakoztatóak, nem csak a kicsik mulatnak jól, de a szerzőpáros mintha folyton összekacsintana a szülőkkel is. A humor forrása legtöbbször az, hogy a naiv gyermekelbeszélő szemüvegén át látjuk a felnőtteket. Például Nicolas a nyári táborból így ír szüleinek:

„… és szeretném, ha írnátok egy felmentést Grábla parancsnoknak, hogy nem kell csendespihenőznöm, olyat írjatok, mint a tanító néninek, hogy családi okok miatt nem írtam meg a számtan-házifeladatot, amikor nem tudtuk megoldani a szöveges példát a papával.”

A legendás szerzőpárosról tavaly animációs film is megjelent A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! címmel. A mese betekintést enged Goscinny és Sempé életébe, miközben megelevenedik a csínytevő kis Nicolas figurája, aki útitársává és jó barátjává válik az alkotóknak.

A sulinak vége, Nicolas és barátai a francia tengerparton nyaralnak
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top