+ Film

A francia nyugdíjreform ellen tüntetők is fellépnek Cannes-ban

francia nyugdíjreform

A vitatott francia nyugdíjreform elleni tiltakozóakciókat szervez a CGT szakszervezet a kedden kezdődő 76. cannes-i filmfesztivál alatt

A vitatott francia nyugdíjreform elleni tiltakozóakciókat szervez a CGT szakszervezet a kedden kezdődő 76. cannes-i filmfesztivál alatt a francia tengerparti városban, annak ellenére, hogy a hatóságok betiltottak minden megmozdulást a Croisette környékén.

A helyi prefektúra döntése értelmében a fesztivál idején, május 16. és 28 között tilos tüntetni a fesztiválpalota környékén, a tengerparti sétányon, azaz a Croisette-en, és azt oda vezető utcákban. A rendőrség az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy „ez ugyanígy volt a korábbi években is”.

Az egyik legjelentősebb francia szakszervezet „A CGT is fellép Cannes-ban” szlogennel hirdette meg a megmozdulásait.

Az első akciót pénteken délután 1 és 3 óra között tartják a vendéglátóipari dolgozók a nagy presztízsű Hotel Carlton előtt, amelyre – miután magánterület – nem vonatkozik a hatóságok tiltása.

A második bejelentett tüntetést május 21-re hirdette meg a CGT a többi szakszervezettel együtt a belvárosban, a tiltott területen kívül eső Carnot sugárúton a nyugdíjreform visszavonását követelve, de tiltakozni akarnak a reformnak az alkalmi munkások és a szabadúszó művészeti dolgozók jövedelmezésére vonatkozó következményei ellen is – jelezte a CGT, amely nem zárt ki „meglepetésakciókat” a fesztivál alatt.

A szakszervezet azt is közölte, hogy május 21-én este 10 órakor a fesztiválpalotában fogják bemutatni az Amor, Mujeres y Flores című 1989-es dokumentumfilmet a virágiparban használt növényvédő szerek áldozatává váló kolumbiai munkásokról.

A CGT indítványára bemutatásra kerülő alkotást követően a fesztivál vitát rendez a nők helyzetéről a munka világában, és mindenekelőtt a filmkészítés területén.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődtek százezres tömegdemonstrációk a szakszervezetek felhívására, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték.

A francia alkotmánytanács azóta jóváhagyta a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezetet, amelyet másnap Emmanuel Macron államfő ki is hirdetett, s várhatóan még az év folyamán életbe lép.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top