+ Irodalom

Iskolapéldák – Beismertem a diáknak, hogy nem volt igazam

iskolapéldák

Iskolapéldák: Négyest adtam a srácnak, egyébként ő az egyik legjobb magyaros. De most elhülyéskedte a hivatalos levelet.

1.
Az óra után egy kétségbeesett lány jött be a folyosóról. Tátogott, és a szájába mutogatott. Úgy tűnt, nagy a baj, valami a torkán akadhatott. Végül megértettem, mert megláttam, hogy egy fél kifli ragadt a szájpadlására, talán még a fogszabályzója is ronthatott a helyzeten.

„Nyúljon be az ujjával, menjen a kukához, és vegye ki!”

– valami ilyesmit mondhattam, ő pedig hallgatott rám. Néhány másodperc alatt megoldotta. Utána még percekig sírt. Pár nap múlva odajött, és megköszönte.

„Ha az életéről van szó, ne szégyenlősködjön, ne udvariaskodjon.”

– mondtam neki. Aztán két hét múlva átment egy másik iskolába.

2.
Négyest adtam a srácnak, egyébként ő az egyik legjobb magyaros. De most elhülyéskedte a hivatalos levelet, amit a Szegedi Közlekedési Társaságnak kellett írni otthoni feladatként. Az volt a szituáció, hogy reklamáljon egy olyan helyzetben, amelynek során véleménye szerint jogtalanul büntették meg őt.

„Ezt senki sem venné komolyan”

– írtam kommentárként a négyes mellé. A srác felrántotta magát, elküldte a levelet az SZKT-nak, és azt a választ kapta: „panaszát befogadtuk”.

Tehát nem volt igazam. A srác óra elején felállt, és néhány mondatban vázolta a helyzetet az osztály előtt. Arra kért, gondoljam át azt a négyest. Átgondoltam. Megkapta az ötösét, én meg azt éreztem, micsoda fontos pillanat volt ez, micsoda rejtett tanterv kezdett el működni, mekkora kurázsi van ebben a generációban. Saját tévedésem sohasem inspirált még ennyire.

(Az itt olvasható történetek célja, hogy bemutassa: a tanári munka nem csak a tanításból, a tananyag feldolgozásából áll. Hetente 2-3 történetet osztok meg itt a közösségi oldalon. A jelzett hashtageken lehet követni a történeteket. Ezek talán segítenek belelátni a nem pedagógus olvasóknak, hogy mennyire sokrétű és mennyire mérhetetlen, számokban meg nem ragadható a munkánk. A teljesítményünk néha nem látványos. A siker legtöbbször nem a versenyeken realizálódik, hanem a háttérben.)

Írta: Boldog Zoltán, az írást az engedélyével közöltük
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top