+ Film

A Szép Ernő-film díjat nyert New Yorkban

Szép Ernő

Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el.

Szép Ernő-filmünk nemzetközi szakmai elismerésben részesült! – írja a Madách Színház a Facebook-oldalán.

Szép Ernő

A New York-i ONIROS Film Awards®-on Emberszag című film-szín-játékunk a legjobb életrajzi film díját, Szép Ernő filmbeli alakjának megformálásáért Gyabronka József pedig a legjobb színészi alakításért járó különdíjat nyerte el.

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani.

Szép Ernőt 1944 őszén, hatvanéves korában zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra. Ekkor már kiköltöztették a margitszigeti szállóból, ahol harminchárom évig élt, és a Pozsonyi út egyik csillagos házába internálták. Bár a svéd nagykövetség mentelmi útlevelének köszönhetően három hét után elengedték, testközelből tapasztalta meg a nácizmus embertelenségét – írja a Madách Színház honlapja.

Emberszag című visszaemlékezésében naplószerűen számol be a hosszú menetelésekről, a stadionokban, téglagyárban töltött éjszakákról, a magyar nyilas keretlegények kegyetlenkedéseiről, hidegvérű gyilkosságaikról, a módszeres terrorról, amellyel a zsidókat megfosztották emberi méltóságuktól, és amely során kínzóik is kivetkőztek emberségükből.

De Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el.

Az Emberszag mondataiból ugyanaz a tragikummal szembeszegezett humánum árad, amely költészetét is oly megindítóvá teszi. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

Szép Ernő – Gyabronka József
Közreműködött: Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó

ALKOTÓK
Dramaturg: Ferencz Győző
Zeneszerző: Lázár Zsigmond
Díszlettervező: Romvári Gergely
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Operatőr-vágó: Pálos György
Szcenikus: Tompai Zsuzsa
A rendező munkatársa: Kutschera Éva, Sallak Petra
Társrendező: Pálos György
Rendező: Harangi Mária

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top