+ művészet & politika

Gülsen beszólt a zenekara egyik tagjának, 10 hónap felfüggesztettet kapott

Gülsen Colakoglu

Gülsen rendőrségi vallomásában „két ember közti tréfálkodásnak” nevezte a megjegyezést, és nem állt szándékában senkit megsérteni.

fotó: Mynet

Gyűlölet és ellenségeskedés keltése címén 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán egy isztambuli bíróság Gülsen Colakoglu török énekesnőt egy, a vallási iskolákat érintő megjegyzése miatt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A 46 éves, Gülsen művésznéven ismert énekesnő egy 2022. áprilisi koncertjén azt mondta: zenekara egyik tagjának „perverzitása” onnan ered, hogy vallási iskolába járt.

Az énekes-dalszerző ügye hónapokkal később, akkor kapott nagy nyilvánosságot, amikor a közösségi médiában valaki közzétette az elszólást bemutató videofelvételt. A posztot egy olyan hashtaggel látták el, amely arra szólított, hogy „le kell tartóztatni Gülsent”. Az énekesnőt öt napra bebörtönözték, további 15 napot házi őrizetben töltött, szeptember elején vádat emeltek ellene.

Gülsen rendőrségi vallomásában „két ember közti tréfálkodásnak” nevezte a megjegyezést, és kijelentette: „nem állt szándékában megsérteni sem az imam hatip iskolák tanulóit, sem bármely egyéb vallásos társadalmi csoportot, mert értékeiket tiszteletben tartja.” Ugyanakkor nehezményezte, hogy a színpadi öltözékei és az egyik koncertjén kibontott szivárványos zászló miatt vált az iszlám körök célpontjává.

Törökországban az imam hatip (muzulmán imám- és prédikátorképző) iskolahálózat arról ismert, hogy nemcsak Recep Tayyip Erdogan államfő, hanem a szintén általa vezetett kormánypárt sok további tagja is ott tanult.

A 48 oldalas vádirat mögött összesen 702 felperes állt, akik között magánszemélyek, a török kormányhoz közelálló női jogvédők és egy vallásos iskolákat képviselő szervezet is voltak.
Az énekesnőt öt év próbaidőre bocsátották.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top