+ Képzőművészet

Horváth Lőrinc amerikai hadifogságban egyedülálló képeket készített

horváth lőrinc

Horváth Lőrinc munkái a bajor-osztrák határon fekvő Passau Hals városrészét mutatják be 1945 tavaszi-nyári állapotában, a háborús károkkal.

Keresés a weben

Horváth Lőrinc díszletfestő amerikai hadifogságban készített, egyedülálló helytörténeti értékű grafikáiból nyílt kiállítás szombaton a bajorországi Passauban.

A Magyar Állami Operaház egykori díszlettervezőjének munkái a bajor-osztrák határon fekvő Passau Hals nevű városrészét mutatják be az 1945 tavaszi-nyári állapotában, a háborús károkkal együtt. A grafikák így nemcsak művészeti értéket képviselnek, hanem különleges történelmi forrást is jelentenek, mert ebből az időszakból nemigen maradtak fenn ábrázolások az akkor még önálló településről.

Horváth Lőrinc alkotásai a müncheni magyar főkonzul, Tordai-Lejkó Gábor közreműködése révén már a passaui városi levéltár gyűjteményét gazdagítják. Az 1988-ban elhunyt művész hagyatékából származó adományt tavaly májusban adták át a Duna, az Inn és Ilz találkozásál fekvő és a három folyó városának is nevezett Passau levéltárának, szombattól pedig egy külön kiállításon is bemutatják a Kulturmodell Bräugasse kulturális központban.

A Magyarország Müncheni Főkonzulátusa, Passau Város Önkormányzata, valamint a Passau-Veszprém Magyar-Német Baráti Kör együttműködésével rendezett tárlaton látható Horváth Lőrinc számos festménye is, amelyek magyarországi tájakat örökítenek meg.

A Bajorországban ma is nagy becsben tartott Gizella királyné, Szent István felesége is Passauban talált menedékre az államalapító uralkodó halála után. Ez a kapcsolat Bajorország és Magyarország, illetve Passau és a “királynék városa”, Veszprém között még inkább kiemelt fénybe helyezi Horváth Lőrinc alkotásait, és a május 22-ig tartó kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozatra is ráirányítja a figyelmet.

Az 1902-ben a mai Szlovákia területén fekvő Récsében született Horváth Lőrinc 1927-ben végzett az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolán díszlettervező és -festő szakon, és az Operaházban helyezkedett el. A második világháború idején, 1939-től évente rendszeresen a honi légvédelemnél teljesített szolgálatot, majd szaktudása miatt 1943-ban áthelyezték a Honvédelmi Minisztériumba műszaki rajzolónak. A következő évben, 1944 októberében egy szabadságolás alatt, útban a Balaton felé megsebesült egy repülőgéptámadásban, amely a vonatát érte.

Székesfehérváron megoperálták, és decemberben sebesültként nyugat felé szállították. Így került 1945 áprilisában a Passau melletti Halsba, ahol májusban amerikai hadifogoly lett. Októberben indult haza, és bár még csak két mankóval tudott közlekedni, azonnal ismét munkába állt az Operaházban, ahol nyugdíjba vonulásáig, 1973-ig dolgozott. Festményeiből az Operaház Klubjában rendeztek kiállítást számos alkalommal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top