+ Irodalom

Orosz író kapta a Lipcsei Könyvvásár díját

lipcsei könyvvásár

Elkezdődött csütörtökön a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja.

Maria Sztyepanova orosz költő, író, újságíró. fotó: © Ekko von Schwichow/Suhrk)
Keresés a weben

Elkezdődött csütörtökön a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja.

A koronavírus-világjárvány miatt 2019 óta először megrendezett vásáron 40 országból 2082 kiállító mutatkozik be. Ez jelentős visszaesés 2019-es képest, amikor 46 országból csaknem 2500 kiállító érkezett.

A szervezők szerint valószínűleg a látogatók száma is csökken a legutóbbi vásáron regisztrált 286 ezerhez képest, ami annak tulajdonítható, hogy a három évig tartó kényszerszünet miatt sokan elszoktak a rendezvénytől.

Azonban a legnagyobb kiadók mind visszatértek, és a csaknem százezer négyzetméteres vásárterületen a díszvendég, Ausztria és számos más ország, köztük Ukrajna, a 2024-es díszvendég, Hollandia és a szomszédos belgiumi Flandria régió kettőse is nagyszabású önálló standdal és programok tucatjaival jelentkezik.

Megtartják a vásár legnépszerűbb kisérőrendezvényeit is, köztük a szemle képregényszekciójából kifejlődött, Manga-Comic-Convention (MCC) nevű “alfesztivált”, amelyet rendre olvasók ezrei keresnek fel jelmezben, kedvenc képregényhősüknek beöltözve.

Megtartják a szervezők által Európa legnagyobb olvasófesztiváljának nevezett Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot is, amelyen nemcsak a vásár területén, hanem városszerte további 350 helyszínen, például színházban, könyvtárban, kávézóban, vendéglőben, templomban és szállodában tartanak felolvasásokat, pódiumbeszélgetéseket, író-olvasó találkozókat.

A háromezer rendezvényből álló programsorozaton 3200 vendég találkozik az olvasókkal, művészek mellett közéleti személyiségek is, köztük Angela Merkel volt kancellár, akivel Giovanni di Lorenzo, a Die Zeit című hetilap főszerkesztője beszélget.

A vasárnapig tartó vásáron a kortárs magyar irodalmat és a németül frissen megjelent magyar irodalmi köteteket a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében népszerűsítik, mások mellett Barnás Ferenc, Böszörményi Zoltán, Kiss Noémi, Kukorelly Endre, Tompa Andrea, Varga Melinda és fordítóik közreműködésével.

A Lipcsei Könyvvásár a magyar irodalom fontos külföldi bemutatkozási fórumai közé tartozik.

Legrangosabb díját, a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért (Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung) nevű elismerést 2020-ban Földényi F. László Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító kapta A melankólia dicsérete című (németül 2019-ben, Lob der Melancholie címmel megjelent) kötetéért.

Az 1994-ben alapított és 20 ezer euróval járó díjjal – amelyet korábban Nádas Péter, Kertész Imre és Dalos György is megkapott – az idén Maria Sztyepanova orosz költő, író, újságíró munkásságát ismerték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top