+ Film

Dzsafar Panahi világhírű rendező 14 év után mehetett ki a feleségével a repülőtérre

Dzsafar Panahi

Dzsafar Panahi felesége, Tahirah Szaídi tett közzé egy fényképet, melyen az látható, ahogy férjével egy meg nem nevezett repülőtéren állnak.

fotó: Twitter

Tizennégy év óta először hagyta el Iránt a korábban utazási tilalommal sújtott és kormányellenes propaganda miatt a börtönt is megjárt Dzsafar Panahi világhírű iráni rendező – jelentette a deadline.com hollywoodi hírportál szerdán.

Panahi felesége, Tahirah Szaídi kedd este tett közzé egy fényképet Instagramon, melyen az látható, ahogy férjével egy meg nem nevezett repülőtéren állnak.

„Tizennégy év után a Dzsafar ellen hozott (utazási) tilalmat megszüntették, végre el tudunk utazni együtt pár napra…” – kommentálta a képet az asszony.

A rendezőt a 2009-ben elrendelt utazási tilalom mellett húsz évre eltiltották a filmkészítéstől „rendszerellenes propaganda” miatt, miután 2009-ben a konzervatív Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen demonstrált.

Panahi ennek ellenére folytatta a munkát hazájában.

A másként gondolkodó művészt tavaly júliusban vitték börtönbe, hogy folytassa a 2010-ben rá kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését, s februárban helyezték szabadlábra.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a cannes-i filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott elismerést. No Bears című legutóbbi alkotása a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol egy üres székkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a rendezőt hazájában bebörtönözték.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top