+ Természet

Eltűnt a Nap az égről egy ausztrál városban

ausztrál

Ritka hibrid napfogyatkozás borított sötétségbe egy ausztrál várost körülbelül 60 másodpercre csütörtökön…

Ritka hibrid napfogyatkozás borított sötétségbe egy ausztrál várost körülbelül 60 másodpercre csütörtökön, amikor a Hold egy 40 kilométer széles sávban teljesen eltakarta a Napot – számolt be róla a BBC online kiadása.

Több ezer ember gyűlt össze a nyugat-ausztráliai Exmouth városában, ahonnan a legjobban lehetett látni a ritka jelenséget, amely évszázadonként csak néhányszor fordul elő.

A napfogyatkozás az Indiai-óceán fölött kezdődött napkeltekor, és alkonyatkor ért véget a Csendes-óceán fölött, különböző  megfigyelési pontokról az úgynevezett hibrid napfogyatkozás más-más fázisait lehetett látni.

A hibrid napfogyatkozáskor van olyan hely, ahol teljes napfogyatkozásban lehet gyönyörködni, máshol gyűrűs jelenség látható, amikor a Hold nem teljesen takarja el a Napot. Csütörtökön a legjobb megfigyelési pontok Nyugat-Ausztráliában, Kelet-Timoron és Nyugat-Új-Guineában voltak. Teljes elsötétülést azonban csak az Exmouth-félszigeten lehetett tapasztalni helyi idő szerint 11.27 órakor.

A Perthtől 1200 kilométerre északra elterülő tengerpari településen kevesebb mint 3000 ember él, ám a ritka égi jelenség hírére hirtelen hétszer ennyien lepték el a várost, hogy megfigyeljék, amint a hőmérséklet hirtelen lecsökkent, az ég elsötétült és megjelentek rajta a csillagok. A jelenség nagyjából egy percig tartott.

A legutóbb 2013-ban történt hibrid napfogyatkozás, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) 2031-re várja a következőt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top