+ Film

Végh Attila filmjét beválogatták a Cannes-i online filmfesztiválra

Végh Attila

Végh Attila író, rendező Titkok erdejében című filmje officially selected lett, ahogy maga írta a Facebookon – interjú!

Fotó a rendezőtől

Végh Attila író, rendező Titkok erdejében című filmje officially selected lett, ahogy ő maga írta a Facebookon, beválogatták a filmfreeway Cannes Film Awards elnevezésű fesztiválra A természetfilmről ez az egy, de gyönyörű felvételünk van, amit Attilától kaptunk, így arra kértük, meséljen nekünk a remek hír hátteréről.

– Hogyan, milyen procedúrán keresztül jutott ki a filmed?

– Ahogy előző filmemet, A bennünk élő Börzsönyt, úgy ezt is beneveztük néhány filmfesztiválra. Van már néhány fesztiváldíja a filmnek, de a cannes-i beválogatásnak is nyilván nagyon örülök. Maga a verseny április 30-án lesz, de nem fűzök hozzá nagy reményeket, hiszen dokumentum kategóriában versenyez a film, és nem hinném, hogy ezt a kategóriát egy természetfilm nyerné. Mindegy, nekem már ez is nagy öröm.

– A cím talányos: Titkok erdejében. Milyen titkok ezek?

– A film szerkezete a következő: a Duna és az Ipoly ártéri erdeiből indulunk, elérjük a Börzsöny alacsonyabban fekvő tölgyeseit, végül a Magas-Börzsöny bükköseiben fejezzük be utunkat. Miközben topográfiai szempontból emelkedünk, magunkban egyre mélyebbre ereszkedünk. Legalábbis ezt ígéri a film elején a narrátor. Engem sosem az egzakt természettudomány érdekelt, hanem az az erdő, amely bennünk lakozik. Sokak szerint az én filmjeim nem is természetfilmek, hanem valami költői izék.

– Hogyan, milyen forrásokból készítetted a filmet?

– Ez a harmadik nagyfilmem. Mindhármat saját pénzből forgattam. Szeretem a szabadságot.

– Talán többen ismernek íróként. Hol áll most a mérleg nyelve film és irodalom között?

– Jól megférnek egymás mellett. Az írást nem hagytam abba. Most fejeztem be egy 140 flekkes esszét, amelyet önálló kötetben szeretnék megjelentetni. Halálcsillag a címe. Egy ifjúsági regényt is írtam, no meg az új verseskötet is készülget.

– Hogyan tudod követni a filmed cannes-i sorsának alakulását?

– Majd írnak, ha van valami.

  • A Titkok erdejében című filmet a kismarosi könyvtárban vetítik április 28-án 18 órakor. A vetítés után beszélgetés a rendezővel.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top