+ Zene

Tedi Papavrami csodagyerek volt, most az Anima Musicae utolsó vendége

Tedi Papavrami

Tedi Papavrami hegedűművész igazi csodagyerekként kezdte pályáját és már tizenötévesen sikeresen le is zárta hivatalos tanulmányait.

fotó: city.vdl.lu

Tedi Papavrami albán hegedűművésszel ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar április 22-én Budapesten, a Zeneakadémián.

A szervezők közleménye szerint a koncert első felében Vivaldi d-moll Concerto Grossója, J. S. Bach d-moll hegedűversenye, valamint Cser Ádám Hommage a Vivaldi című műve csendül fel. A hangverseny második felében a francia szerző, Ernest Chausson lírikus, álmodozó műve, a Poeme hangzik el David Walter átiratában, majd Claude Debussy 130 éve írt g-moll vonósnégyesének kamarazenekari előadása zárja az estet.

Mint írják, ez lesz az utolsó hangversenye az Anima Musicae idei, világhírű hegedűművészeket felvonultató Grandioso-sorozatának.

A zenekar utolsó meghívott szólóvendége Tedi Papavrami hegedűművész igazi csodagyerekként kezdte pályáját: négyévesen édesapja kezdte tanítani, nyolcévesen már Sarasate Air Bohémiens című művét játszotta a Tiranai Filharmonikus Zenekarral, tizenegy évesen Paganini 1. hegedűversenyét adta elő.

Nem sokkal ezután Franciaországba került, a párizsi Conservatoire-on a világhírű professzornál, Pierre Amoyalnál csiszolta tudását, és már tizenötévesen sikeresen le is zárta hivatalos tanulmányait.

Tedi Papavrami szólistaként és kamarazenészként egyaránt nagy sikereket ért el: olyan kiváló művészekkel dolgozott, mint Martha Argerich, Maria Joao Pires, Viktoria Mullova, Lawrence Power vagy Gilbert Varga.

Zenei szabadságát, összetéveszthetetlen hegedűjátékát számos lemezfelvétel őrzi. Jelenleg a genfi Haute Ecole de Musique professzoraként dolgozik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top