+ Képzőművészet

Baranyai Levente – A Virágbirodalom végnapjai

Baranyai Levente - A Virágbirodalom végnapjai

Baranyai Levente Virágbirodalom című sorozata a szomszédunkban dúló harcok hatására született. Bár Baranyai korábban több konkrét háborús…

Keresés a weben

Baranyai Levente legújabb festményein tulipánmezők elevenednek meg: az alkotó ezzel a sorozattal folytatja azt az utat, amivel szándéka, hogy az egész világot részleteiben is feltérképezze.

A Virágbirodalom sorozata a szomszédunkban dúló harcok hatására született. Bár Baranyai korábban több konkrét háborús eseményt is feldolgozott művein, most úgy érezte, hogy az Ukrajnában zajló történések annyira közeliek, hogy nem képes azokat ábrázolni.

A tulipánmezőket megjelenítő festményei ellenreakciók: menekülő útvonalat kínálnak a valóság borzalmai elől, még ha ezek a festmények a szépség végnapjait jelképezik is.

Legújabb műveinek kiindulási pontja, mint eddig is, a madártávlatból fotózott konkrét látvány, ami a vásznakon laza struktúrákká absztrahálódik. A holland tulipánmezők ágyásait megidéző színsávok párhuzamosan vagy merőlegesen emelkednek ki a vászon simaságából, és a képeken elszórt elemek, egy traktor vagy néhány emberi alak, emlékezteti a befogadót a valós tájra.

Új sorozatán a vibrálóan természetközeli színek terapikusan hatnak a befogadóra. Ahogy a művész is mondja: szándéka, hogy a borzalmakkal teli, sötét világunkban pozitív élményt kínáljon a nézők számára.

A színes sávok azonban nemcsak a látvány szintjén hatnak, szimbolikus tartalommal is telítődnek, a párhuzamosan egymás mellé rendezett színfoltok akár manifesztumként is értelmezhetőek, Baranyai Virágbirodalom sorozata kiállás a béke, az emberi jogok tiszteletben tartása és a sokszínűség elfogadása mellett.

Baranyai Levente 1966-ban született, Budapesten él és dolgozik. 1994-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskola festő szakán, ahol 1996-ban a posztgraduális képzést is elvégezte.

Kivételes életművében megszállottan mutatja meg a föld portréit, érdeklődésének középpontjában mindig a táj, az embert általában nélkülöző világ feltérképezése áll. Művei számos hazai és nemzetközi köz- és magángyűjteményben is megtalálhatóak.

Facebook-esemény

Megnyitó a Deák Erika Galériaában: 2023. április 13, csütörtök, 18 óra
Megtekinthető: 2023. április 14 – május 12.
Megnyitja: Százados László, művészettörténész

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top