+ Irodalom

Falcsik Mari, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám és Markó Béla nyerték a Petőfi-költőversenyt

Falcsik mari

A költészet napján, április 11-én kezdődő, április 22-ig tartó huszadik költészeti fesztivál színes programokkal várja az érdeklődőket Debrecenben – jelezték a szervezők csütörtökön, a fesztivál programjait ismertető sajtótájékoztatón.

Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere emlékeztetett rá, hogy ebben az évben több jeles irodalomi évforduló lesz a városban. Kiemelte ezek közül Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. és Borbély Szilárd születésének 60. születésnapját, amelyek meg fognak jelenni az irodalmi nagyrendezvények programjában.

Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője, a költészeti fesztivál kurátora a sajtótájékoztatón bejelentette: a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Alföld folyóirat meghívásos költőversenyének ünnepélyes díjátadóját az idén húsz esztendős Debreceni Költészeti Fesztivál keretében tartják április 12-én.

Az első díjat Falcsik Mari költő, műfordító, a második díjat Kukorelly Endre író, költő, a harmadik, megosztott díjat Nádasdy Ádám költő, műfordító, egyetemi tanár és Markó Béla író, szerkesztő kapja.

Az 1992-es, József Attila és a 2017-es Arany János tiszteletére kezdeményezett „költői játék” mintájára idén is meghívásos költőversenyt hirdettek. „A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Petőfi Sándor versvilágát”.

A díjátadó ünnepséget április 12-én a debreceni MODEM művészeti központban rendezik meg, a nyertes 300 ezer forint, a második helyezett 200 ezer forint, a harmadik helyezettek 100-100 ezer forint pályadíjban részesülnek. A díjátadót követően Petőfi 200 címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek Petőfi Sándor életművének hatásáról.

Pogrányi Péter, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kulturális programszervezője kiemelte: a fesztivál keretében az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkit meg szeretnének szólítani, versolvasásra ösztökélni, mások mellett szavalóversenyek, vers-koncertek és rímfesztivál is várják majd az érdeklődőket, akik ellátogathatnak többek között Újhelyi Kinga színművész Debrecen felett az ég című verskoncertjére. Hűvösvölgyi Ildikó a Nagytemplomi Művészeti Szalonban, Tihanyi-Tóth Kinga pedig a Méliusz Könyvtárban mutatja be előadóestjét.

A fesztivál keretében a gyerekeknek „versrajzolást” rendeznek, emléktáblát avatnak Várkonyi Anikó és emlékpontot Borbély Szilárd költők tiszteletére. Debrecen kávézói és cukrászdái – többek között a Black Sheep Kávéház és Konyha, a Jardin Cukrászda, a Kismandula Cukrászda, a Kis Nápoly Pizzéria, a Szőke Cukrászda, a Wellington Coffee & Pie és a Starbucks (Aranybika) – április 11. és 13. között Petőfi-verseket tartalmazó verstekercseket adnak a vendégeknek a sütemény vagy kávé mellé.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top