+ Irodalom

Csizmadia Norbert fontos üzeneteket közvetít a jövőnkre nézve

Csizmadia Norbert

CSIZMADIA NORBERT KÖNYVE LEBILINCSELŐ OLVASMÁNY, AMELY ÚJSZERŰ ÉS SZOKATLAN PERSPEKTÍVÁBÓL MUTATJA MEG A KÖRÜLÖTTÜNK ZAJLÓ VILÁGOT.

Csizmadia Norbert: Geovízió – VÁLOGATOTT TANULMÁNYOK I-II. – Fenntarthatóság és Eurázsia

„Ahhoz, hogy megértsük a körülöttünk zajló eseményeket, a földrajzhoz kell fordulnunk– állítja Csizmadia Norbert geográfus, akinek legfontosabb küldetése, hogy a térképeink segítségével láthatóvá tegye világunk rejtett összefüggéseit. A szerző könyvében a korunkat jellemző legfontosabb fogalmak és megatrendek – az összekapcsoltság, a fenntarthatóság, a komplexitás, valamint a születőfélben lévő eurázsiai világrend – megértéséhez kínál egy több mint száz térképből álló kétkötetes útikalauzt, rendhagyó enciklopédiát, Geovízió címmel.

A könyv a szerző az elmúlt három évben – hazai és nemzetközi újságokban, illetve internetes platformokon – megjelent cikkeiből és tanulmányaiból épül fel. A gyűjteményben, Fenntarthatóság, illetve Eurázsia címmel a fenntarthatóság és természeti környezet; a technológia és társadalmi kihívások; gazdaság és geopolitika; városok és fenntarthatóság, valamint Eurázsia és az új gazdasági fejlődési tengelyek témakörei mentén kaptak helyet a gondolatok.

A Geovízió egy geográfus szemével és a földrajz eszköztárával keresi a választ olyan kérdésekre, mint hogy valóban kelet felé mozog-e Földünk gazdasági gravitációs erőközpontja, vagy inkább visszatér Ázsiába és tart nyugat felé, ahonnan elindult? Hol találhatóak ma a leginnovatívabb országok, és miért rendeződnek egy tengelybe? Mikor volt hasonló klíma a Földünkön, és milyen gazdasági folyamatok zajlottak akkor? Miért hasonlít a globális városaink növekedése a korallok növekedéséhez? Hogy néznek ki a térképeink, ha ugyanarról szólnak, mégis teljesen másként ábrázoljuk őket?

A legfontosabb kérdés talán mégis az, hogy a globális környezeti kihívások és éghajlatváltozás közepette milyen jövő várhat ránk. A szerző egy optimista, a hagyományból és modernitásból egyszerre merítő zöld jövő képét vázolja fel, amelynek magjai már ott vannak a sikeres városok és államok működésében – amelyek közül többet részletesen be is mutat.

Csizmadia Norbert könyve lebilincselő olvasmány, amely nemcsak újszerű és szokatlan perspektívából mutatja meg a körülöttünk zajló társadalmi, gazdasági és geopolitikai folyamatokat, hanem fontos üzeneteket közvetít a jövőnkre nézve is.

Csizmadia Norbert geográfus, kutató, a Neumann János Egyetem kuratóriumi elnöke, a PADME Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Földrajzi Társaság Geopolitikai szakosztályának társelnöke. Fő tématerületei a gazdaságstratégia, a geostratégia, a terület- és városfejlesztés, a geoökonómia, valamint a geopolitika.

Az Geovízió című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top