+ Fotó

Jan Saudek a barokkosan fülledt, érzéki női testek mestere

Jan Saudek

A második teremben Jan Saudek aktképei és megrendezett jelenetei láthatók, ezek a képek hozták meg számára a hírnevet.

Jan Saudek provokatív világa címmel nyílik kiállítás a Műcsarnokban pénteken, a tárlat egyben a 7. Budapest Fotófesztivál nyitóeseménye. A programsorozat keretében a fővárosban mintegy 50 kiállítással, beszélgetésekkel, szakmai programokkal várják a közönséget.

Jan Saudek

80leta

Jan Saudek, a kortárs fotográfia rebellis alakja, akit a szélesebb közönség barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjairól és látványgazdag jeleneteiről ismer – hangsúlyozta Tulipán Zsuzsanna, a kiállítás kurátora a kiállítás pénteki sajtóbejárásán.

A cseh fotós 1935-ben született, világlátását nagyban meghatározták a második világháborúban szerzett tapasztalatok: ikerbátyjával együtt átélte Prága náci megszállását és a koncentrációs táborok iszonyatát. Saudeknél a fotográfia – benne a rajz és a festészet – az öngyógyítás útjaként is felfogható – magyarázta a kurátor.

Jan Saudek

Byt ci nebyt

Tulipán Zsuzsanna felidézte: Saudek az 1950-es években tanult fotózni egy neves prágai grafikai iskolában, Edward Steichen The Family of Man című kiállításának (1955) és könyvének hatására döntött úgy, hogy fotóművész lesz. Érdekelte az amerikai popkultúra, ismerte a képregényeket és Walt Disney világát, testvére, Karel pedig képregényrajzolóként jelentős karriert futott be.

Jan Saudeket is érdekelte a rajz, pályafutása alatt folyamatosan dolgozott kézműves technikákkal. A kiállítás alkotásain is látszik, hogy sok fotóba belefestett, kézzel színezte a printeket vagy montázst készített. A tárlat első képei az 1950-es vége, valamint az 1960-as évekből valók – ezt a korszakot a csehszlovák művészetben „az arany 60-as éveknek” is nevezik. Virágzott a kultúra, ekkor indult Milos Forman, Jirí Menzel és ekkor jelent meg a Tréfa című regény Milan Kunderától – hangzott el a sajtóbejáráson.

Jan Saudek

A kiállításon látható első Jan Saudek-kép 1958-ban készült, rajta két fiatal látható farmerben és bilincsben, a Hey Joe című fotón motoron jelenik meg Saudek bátyjával együtt a Moldva folyó partján  – ezeken az alkotásokon a szerelem, a szabadságvágy, a hippikorszak tükröződik vissza – magyarázta a kurátor, kiemelve: már ekkor fontos Saudek számára az idősíkok egymásra helyezése és az életkorok összefüggései.

Tulipán Zsuzsanna kiemelte: ennek a korszaknak egyik legismertebb fotója a kiállításon is látható Élet (1966) című kép, amelyen félmeztelen, izmos férfi megható gyengédséggel szorít magához egy újszülött csecsemőt.

Jan Saudek

lidska rodina

Saudek képein társadalmi realitást alig ábrázol, családtagjait viszont annál inkább: fotózta magát, testvérét, feleségét és modelljeit, fiai, Samuel és Dávid is gyakran szerepelnek a címekben.

Saudek az 1970-es évek közepén kezdte el színezni képeit, ekkor már beltéri fotókat készített, és arra törekedett, hogy a 19. és 20. századi esztétika megjelenjen a képeken. Saudek védjegye az ablakmotívum: ami az ablakon túl látható, azt kifesti vagy montázstechnikával rádolgozik – mutatott rá a kurátor.

A második teremben aktképei és megrendezett jelenetei láthatók, ezek a képek hozták meg számára a hírnevet. Az első, róla szóló monográfia 1983-ban jelent meg Élet színpada címmel. A kurátor szerint Saudek műtermét egyfajta színpadként használja, barokkosan túldíszített jelenteket rendez meg, parafrázisok jelennek meg alkotásain, de gyakran használja a „kép a képben” megoldást is.

Jan Saudek az 1990-es évekre vált világszerte elismertté. Több mint 400 egyéni tárlata mellett jelentős csoportos kiállításokon szerepelt. Fotói megtalálhatók a világ tekintélyes gyűjteményeiben.

A 7. Budapest Fotófesztivál programjait Somosi Rita szervező ismertette. Mint mondta, a rendezvény másik kiemelt tárlata „Itt van a város, vagyunk lakói.” címmel nyílik a Kiscelli Múzeumban április 13-án, a kiállításon 30 kortárs magyar fotográfus képei lesznek láthatók. A tárlat Budapest 150 emlékév programjait színesíti, központi témája pedig a főváros. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik a Random Galéria kiállítása, amelyen Petőfi személye és munkássága által ihletett fotókat lehet majd látni.

Külön bemutatkozási lehetőséget kapnak a 35 év alatti fotográfusok, az ő tárlatuk a K6 Galériában nyílik Fresh Meat címmel. Egyéni kiállításon szerepel Szilágyi Lenke (Artphoto Galéria), Fabricius Anna (TOBE Galéria), Vasali Katalin( B32 Trezor Galéria), Korniss Péter (Várfok Galéria), és a hagyományokat folytatva két új fotógyűjtemény mutatkozik be: a K.A.S. gyűjtemény (K.A.S. Galéria) és Bőhm József (KUBIK).

A nemzetközi alkotók idén is nagy hangsúlyt kapnak a rendezvényen a külföldi kulturális intézeteknek köszönhetően – mondta Mucsy Szilvia szervező. Ebben az évben a Koreai Kulturális Központban 12 koreai alkotó közreműködésével nyílik kiállítás hétfő este, másnap a K-SESSION elnevezésű programban az alkotókkal lesz beszélgetés, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen stúdiófotó-workshop várja az érdeklődőket.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben nyílik szabadtéri kiállítás a Városháza Parkban jövő pénteken. A felkért fotóművészek a főváros hétköznapi embereit mutatják be. Pár év kihagyás után idén is megrendezik Portfolio Review szakmai eseményt, amelyen fotográfusok kapnak szakmai véleményt munkájukról – hívta fel a figyelmet Mucsy Szilvia.

A Budapest Fotófesztivál május 14-ig várja programokkal a közönséget. További információ a https://www.budapestphotofestival.hu/ oldalon található.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top