+ Történelem

Bányász József 18 évesen halt hősi halált, maradványait a fóti főűt mellől exhumálták

Bányász József

A tárgyi leletek és a becsült életkor is azt igazolták, hogy valóban Bányász József honvéd földi maradványai nyugodtak a főút mellett.

Keresés a weben

Második világháborús hősi halottat exhumáltak a Pest vármegyei Fóton – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága csütörtökön a Facebook-oldalán.

Azt írták, a Fót és Budapest közötti főút mellett egy jelzett katonasír volt, amelyen Bányász József neve volt olvasható, aki a szakemberek szerint az 1/I. ejtőernyős zászlóalj kötelékében szolgált, és 1944 decemberében, 18 évesen, a fóti harcokban halt hősi halált.

Az igazgatóság munkatársai március 13-án végeztek feltárást Fóton. A síremléket nem pontosan a maradvány felett helyezték el, ezért az út irányában további bontás vált szükségessé, így tudták exhumálni a katonát.

Bányász József

A sírban talált tárgyak – bakelit koronás gombok, magyar inggombok, Szent László hadosztály-jelvény – alapján egyértelmű volt, hogy magyar katona földi maradványai kerültek elő, a csontok vizsgálatával végzett életkorbecslés alapján pedig fiatal volt az illető. A tárgyi leletek és a becsült életkor is azt igazolták, hogy valóban Bányász József honvéd földi maradványai nyugodtak a főút mellett. A katona csontváza alapján komoly sérüléseket szenvedett el halála előtt: jobb és bal combcsontja és a bal medencéje is törött volt.

Bányász Józsefet a közeljövőben Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen temetik újra.

Fót község térségében zömében a pápai magyar királyi vitéz Bertalan Árpád 1. ejtőernyős ezred II. zászlóalja védekezett az 1944. december 13. és 19. közötti időszakban.

Bányász József

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top