+ Film

Hazugsággal vádolják Szász János filmrendezőt

Szász János

Szász János rendezőt „nyilvánvalóan mindketten, minden tőlük telhető érvvel és eszközzel” maradásra próbálták bírni…

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a kuratórium egyik tagja szerint Szász János rendező hazugságokat állított a Washington Postnak adott interjújában, amelyet az Index is szemlézett hétfőn:

Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok. Senki sem mondhatja azt nekem, hogy nem vagyok magyar. Senki.

– mesélte Szász János. Hozzáteszi:

Szeretem az országot, de nem akarom, hogy a gyermekeim Magyarországon nőjenek fel.

A The Washington Post cikke szerint Szász János – aggódva a Magyarországon egyre növekvő antiszemitizmus miatt – azzal kereste meg kollégáját:

Philip, segítened kell kijutnom ebből az országból, a dolgok egyre szörnyűbbé válnak!

Miután megtörtént a rendező lakásának ominózus házkutatási esete, a baltimore-i Nemzetközi Színházfejlesztési Központ művészeti vezetője, Molly Smith eldöntötte, hogy közbelép, és áthozza Szászt az Államokba.

Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményükben azt írták: „Szász János ismét hazudik”.

Felidézték, hogy az interjúban Szász János rendező azt állítja, „azért támadtak, mert nem vagyok magyar, mert zsidó vagyok”.

A közlemény szerint 2020 augusztusában és szeptemberében Lajos Tamás három alkalommal tárgyalt Szász Jánossal: ezeken a beszélgetéseken kérte, igyekezett meggyőzni a rendezőt, hogy folytassa az oktatást, próbált érvelni ennek fontosságáról, és erre személyes garanciákat adni.

„Szász a választ folyamatosan lebegtette, halogatta, majd az oktatást, osztályának továbbvitelét egy kurta-furcsa telefonnal lemondta”

– írták, hozzátéve: mindezen időszak alatt Vidnyánszky Attila felkérésére a Nemzeti Színházban megrendezte Székely János: Caligula helytartója és Örkény István: Macskajáték című drámáját.

Szász Jánost „nyilvánvalóan mindketten, minden tőlük telhető érvvel és eszközzel” maradásra próbálták bírni, a munka folytatásáról akarták meggyőzni, mindhiába – olvasható a közleményben.

„Szász János ismét hazudik, durván, igaztalanul beletiport az őt elismerő, nagyra tartó magyar kulturális életbe, filmszakmába”

– írta közleményében Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás, idézve Csengey Dénes író, politikus szavait:

„Ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell, hogy essék.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top