+ Természet

Az Amazonas őserdejében meggyilkolt újságíróról és társáról neveztek el egy-egy élesztőgombafajt

Amazonas

A brit újságíró az Amazonas fenntartható fejlődéséről szóló könyvén dolgozott, Pereira idegenvezetőként és helyi aktivistaként kísérte.

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt – számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

A két új gomba a Spathaspora-fajok négy izolátumából ered az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology friss számában megjelent tanulmány szerint. Mindkét faj etanollá és xilitté, a természetes édesítők egyikévé tudja átalakítani a d-xilózt, így a cukorbetegek számára vagy a biotechnológia más területein lehetne haszna – mondta Carlos Augusto Rosa, a tanulmány szerzőinek egyike.

Hozzátette, hogy noha az Amazonas esőerdeje a földi fajok akár tíz százalékának is otthont adhat, az ott élő fajok nagy részét még nem fedezték fel, és az élesztők esetében ez az arány még jelentősebb. A brazíliai régiókban – a kutatócsoport munkaterepén – talált új élesztő-mikroorganizmusok 30-50 százaléka új a tudomány számára – magyarázta.

“Ezért olyan fontos a terület kutatása, valamint Bruno Pereira és Dom Phillips munkája, mellyel a régió élővilágát igyekeztek megóvni” – mutatott rá Rosa.

A két új faj elnevezésével a két férfi környezetvédelemért végzett munkája előtt tisztelegnek – tette hozzá.
Az egyik élesztőgombát Pará államban, az amazonasi őserdő két különböző helyén gyűjtött rothadó fából nyerték ki – olvasható a tanulmányban. A Spathaspora brunopereirae sp nov nevet ennek a két izolátumnak a jelölésére javasoljuk – írták a tudósok.

A másik két izolátumot Tocantins államban, az amazonasi esőerdő és a Cerrado régió ökoszisztémája közötti átmeneti régióból nyertük, a Spathaspora domphillipsii sp nov nevet javasoljuk az új fajnak – olvasható a kutatásról szóló közleményben.

A tanulmányt a brazil Minas Gerais és Tocantins, valamint a kanadai Ontario három egyetemének közös projektjén dolgozó 11 mikrobiológus készítette.

Phillipset és Pereirát tavaly júniusban ölték meg, amikor a brazíliai Javari-völgyben, a perui határ közelében haladtak lefelé egy folyón. A brit újságíró az Amazonas fenntartható fejlődéséről szóló könyvén dolgozott, Pereira idegenvezetőként és helyi aktivistaként kísérte. Meggyilkolásuk megrendelése és a bűncselekményben való részvétel vádjával négyen ülnek börtönben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top