+ Média

Független fehérorosz hírportál 2 vezetője 12 év börtönt kapott

fehérorosz

A száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja elítélte a „tisztességes újságírás megfojtását

Egyenként tizenkét évi börtönre ítélték pénteken zártkörű tárgyaláson a fehérorosz hatóságokat bíráló egyik független hírportál két vezetőjét – jelentette be a minszki ügyészség.

Marina Zolatavát, a tut.by főszerkesztőjét és Ljudmila Csekinát, a portál vezérigazgatóját 2021 májusában vették őrizetbe több más alkalmazottal együtt, akiket később szabadlábra helyeztek.

Eredetileg adócsalással, majd gyűlöletkeltéssel és Fehéroroszország elleni szankciók sürgetésével vádolták őket. A BelTA állami hírügynökség közzétett egy videót, amelyen kezükön bilinccsel ültek a minszki városi bíróság tárgyalótermében a vádlottak számára fenntartott ketrecben.

A tut.by aktívan tudósított az Aljakszandr Lukasenka ellen 2020-ban tartott tömegtüntetésekről. A hatóságok „szélsőséges szervezetnek” minősítve betiltották a hírportált, amelynek több munkatársa külföldre menekült, és Zerkalo (Tükör) címen alapított új hírportált.

Emberi jogi aktivisták szerint Fehéroroszországban jelenleg mintegy 1500 ember ül börtönben politikai okokból, akiket a vezetés bírálata, illetve a 2020-as, vitatott tisztaságú elnökválasztás eredménye elleni tüntetéseken való részvétel miatt tartanak fogva.

A Fehérorosz Újságíró Szövetség „kegyetlen bosszúnak” nevezte a két újságíró elítélését, amiért „megmondták az igazat a fehéroroszoknak”.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró szervezet képtelenségnek nevezte a két újságíró ellen felhozott vádak közül az adócsalást és a gyűlöletkeltést.

A száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja elítélte a „tisztességes újságírás megfojtására irányuló újabb kísérletet”.

„Ez bosszú két nagyszerű nő és kiváló szakember ellen. Semmi kétségem, hogy az értékeik (.) győzni fognak, és visszanyerik a szabadságukat”

– írta közleményében Cihanouszkaja, akit március elején ítéltek távollétében tizenöt évi börtönre, egy olyan perben, amelyet a volt elnökjelölt bírósági „bohózatnak” nevezett.

A tut.by két másik újságírója és egyik ügyvédje ellen szintén folyik bírósági eljárás. Volha Lojka, Alena Talkacsova és Kacjarina Tkacsenka óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, de nem jelentek meg a bírósági tárgyaláson, ezért a bíróság körözést adott ki ellenük – közölte pénteken Tacjana Harkun, a főügyészség vádemelési osztályának ügyésze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top