+ Irodalom

Laurie Halse Anderson megírta, ahogy megerőszakolták

Laurie Halse Anderson

A szexuális erőszak túlélésének őszinte és árnyalt ábrázolása részben Laurie Halse Anderson saját tinédzserkori traumáján alapul.

Az Astrid Lindgren-emlékdíjat idén Laurie Halse Anderson amerikai írónő nyerte el, akinek „gazdag kifejező erejű ifjúsági regényei” a zsűri szerint „néha brutális őszinteséggel adnak hangot a kamaszkori tapasztalatoknak” – írta honlapján a The Bookseller című brit magazin kedden.

A világ legnagyobb pénzjutalommal – ötmillió svéd koronával (több mint 167 millió forint) – járó gyermekkönyv-díjának győztesét a bolognai gyermekkönyvvásáron és Stockholmban is kihirdették kedden.

Boel Westin zsűrielnök szerint Halse Anderson „egyszerre ír lebilincselően és megindítóan kihívást jelentő témákról”.

„Olyan szenvedély van az írásaiban, amely egyenesen a szívünkig hatol” – tette hozzá.

A New York állambeli Potsdamban született és napjainkban Philadelphiában élő Halse Anderson eleinte újságíróként dolgozott. 1996-ban adta ki első gyermekkönyvét. Az áttörést a Hadd mondjam el (1999) című bestseller hozta meg számára, amelyet később Kristen Stewart főszereplésével meg is filmesítettek.

A szexuális erőszak túlélésének őszinte és árnyalt ábrázolása részben Halse Anderson saját tinédzserkori traumáján alapul.

Az írónő további fontos könyvei közé tartozik a Jégviráglányok, amely két, étkezési zavarral küzdő lányról szól, valamint az amerikai függetlenségi háború idején játszódó Seeds of America (Amerika magjai) trilógia, amelynek főhőse egy 13 éves rabszolgalány, aki saját és húga szabadságáért küzd.

A bírálóbizottság méltatása szerint „Laurie Halse Anderson fiatal felnőtteknek szóló, feszesen megírt regényei az értelemről, az identitásról és az igazság kereséséről szólnak, múltban és jelenben. Sötéten ragyogó realizmusa feltárja az idő és az emlékezet létfontosságú szerepét a fiatalok életében”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top