+ Színház

Elhunyt Hajim Topol

Hajim Topol

Az Izrael-díjas Haim Topol a szellem és a kultúra embere volt. Arca és mosolya továbbra is elkíséri az izraeli kultúrát.

Izraelben elhunyt 87 éves korában Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – jelentette az izraeli média csütörtök reggel.

A művész szerda este hunyt el tel-avivi otthonában, családja körében. Színészi és énekesi munkája mellett költő és festő is volt. Társadalmi szerepvállalását és érzékenységét jelzi, hogy alapítványt hozott létre és vezetett beteg és fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik táboroztatására.

Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, s emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is, és kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.

„Az egyik legkiválóbb, legtehetségesebb izraeli színművész volt, aki számos színpadot meghódított Izraelben és a tengerentúlon, megtöltötte jelenlétével a mozivásznakat, és különösen mélyen a szívünkbe hatolt. Nagyon fog hiányozni” – búcsúztatta Jichák Hercog államelnök.

„Az Izrael-díjas Haim Topol a szellem és a kultúra embere volt. Arca és mosolya továbbra is elkíséri az izraeli kultúrát, gazdag nyelvi és zenei öröksége örökre az izraeliség legjobb része marad. Fakadjon áldás emlékéből” – emlékezett a Twitteren Jaír Lapid, az ellenzék vezére.

Legismertebb alakítása a Hegedűs a háztetőn című amerikai musicalben Tevje – Tóbiás, a tejesember szerepe volt, s emellett az Efrájim Kishont rendezte Szalah Sabbati című film főszerepe is az izraeli és a zsidó kultúra meghatározó alakjává tette.

Topol 1935 szeptemberében Tel-Aviv Florentin nevű, déli, szegényebb negyedében született. Tehetségét először a katonai színjátszás világában ismerték meg, sorköteles szolgálatát a katonai zenekarban töltötte, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Galiával.

1960-ban a Haifa Színház egyik alapítója volt, majd vezető színésze lett. Első filmszerepét Peter Frey I Like Mike című alkotásában játszotta 1960-ban, majd 1963-ban részt vett Menachem Golan Eldorado című produkciójában.

Izrael másik legendás művészével, Uri Zohárral megalakította a Bacal Jarok – Újhagyma – nevű szórakoztató zenekart és színtársulatot, melynek számos jelenetét Efrájim Kishont írta, s amellyel a hatvanas évek elején az országot járták.

Ekkor született meg a csetlő-botló új bevándorló, Szalah Sabbati Izraelben különösen ismertté lett karaktere, melyből Kishonttal 1964-ben rendkívül sikeres játékfilmet formáltak. Ez lett a mai napig az egyik legnépszerűbb és legjövedelmezőbb izraeli film.

Középpontjában egy arab országból bevándorolt zsidó, Szalah Sabbati áll, aki népes családjával egy barakkban él, s nehezen illeszkedik be az izraeli társadalom európai, askenázi zsidók irányította világába. Ez volt az első izraeli film, amelyet Oscar-díjra jelöltek, s két Golden Globe-díjat is elnyert: Topol az év felfedezettje díjat, és a legjobb külföldi film díját.

1967-ben Topol Londonba költözött, hogy eljátssza világszerte legismertebb szerepét, Tevjét, a tejesembert a Hegedűs a háztetőn című, a West Enden bemutatott musicalben. Öt évvel később az amerikai Norman Jewison rendezte filmváltozatban is ő alakította Tevjét, s ezért a szerepért is elnyerte 1971-ben a Golden Globe-ot a musical vígjáték kategóriában, és még abban az évben jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon.

Néhány éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, amellyel sokáig sikeresen küzdött, továbbra is beszédeket mondott, részt vett alapítványainak munkájában, de később visszavonult a közélettől.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top