+ Ajánló

Nathan Laube: Minden orgona egy történetet mesél el

Nathan Laube

Nathan Laube behatóan ismeri a legfontosabb európai és amerikai orgonák minden egyes billentyűjét, pedálját és regiszterét.

fotó: Joseph Routon

„Az orgonára gyakran tekintenek poros, öreg múzeumi relikviaként, de ha jobban megfigyeljük, észrevehetjük, hogy élő, lélegző organizmus, amelynek ma is fontos mondanivalója van számunkra”

– mondta a „hangszerek királynőjéről” a briliáns fiatal amerikai orgonista, Nathan Laube, aki március 8-án ad szólóestet a Müpában.

Laube behatóan ismeri a legfontosabb európai és amerikai orgonák minden egyes billentyűjét, pedálját és regiszterét. Ő játszott először a cambridge-i King’s College Chapel híres Harrison & Harrison orgonáján annak restaurálása után, de számos angliai katedrális, köztük a londoni Szent Pál-székesegyház monumentális hangszerét is megszólaltatta. Emellett a párizsi Notre-Dame-ban és a Royal Festival Hall és a berlini Filharmónia modern orgonáit is életre keltette.

All the stops (‘Az összes regiszter’) című, négyrészes rádióműsorában – amelyet online is meg lehet hallgatni – megismerteti hallgatóit a németországi orgonákkal, amelyeken Bach játszhatott a 18. században, titkos, 19-20. századi francia hangszereket fedez fel, a délszláv országok kultúrtörténetét is érinti orgonáikon keresztül, végül a nagy olvasztótégely, Amerika orgonáit vizsgálja meg.

Laube, aki amellett, hogy világszerte rendkívül sokat koncertező művész, a Stuttgarti Állami Zenei és Előadó-művészeti Egyetem orgona tanszékét is vezeti. Magával ragadó módon, szenvedélyesen beszél hangszeréről:

„Minden orgona egy történetet mesél el. Ahhoz, hogy felfedezzük ezeket a hangszereket, fejest kell ugranunk a történelembe, földrajzba, a politikai kontextusba, teológiába, építészetbe, a képzőművészetekbe, technológiába, és természetesen a zenei előadásba, amely mindezt összefogja” – mondja műsora bevezetőjében.

A budapesti közönség most a Müpa orgonáját hallhatja megelevenedni ennek a kivételes tehetségű muzsikusnak a keze (és lába) alatt, ráadásul izgalmas, sokszínű, változatos műsorral, amelyen egy-egy zenekari és zongoramű átirata és eleve orgonára komponált alkotások is helyet kapnak.

Laube a saját átdolgozásában adja elő Wagner Tannhäuser-nyitányát és Liszt h-moll szonátáját, mellettük két 20. századi francia szerző, Elsa Barraine és Jehan Alain egy-egy kompozícióját játssza el, de a kortárs magyar zeneirodalomra is kitekint.

A 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott művét, Magda Dávid Akheron című darabját is megmutatja a budapesti közönségnek. Ez lesz a mű ősbemutatója.

„Az Akheron egy nagyon részletgazdag mű, tele színekkel és erős gesztusokkal. Sajátos, néha egészen szokatlan módon használja az orgonát hangzás szempontjából. Nagyon izgatott vagyok miatta, és keményen gyakorlok, hogy komfortosan érezzem magam benne!”mondta el Laube a Papagenonak adott interjújában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top