+ Történelem

Mélion József hős maradványait exhumálták

Mélion József

Mélion József a halotti anyakönyv szerint lövés által hunyt el 1945. március 5-én, éjjel 11 órakor a temetőhöz közeli kórház területén.

Második világháborús hősi halottat exhumáltak Pesthidegkúton: Mélion (másutt: Melion) József vélhetően egy a háborút megörökítő, arról híreket továbbító haditudósító században szolgált – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták, az intézet munkatársai a főváros II. kerületéhez tartozó Pesthidegkút elhagyott temetőjében végeztek feltárást tavaly novemberben. A Véka utcai temető a magyarországi németek második világháború utáni kitelepítése miatt vált elhagyatottá, felszámolását a helyi önkormányzat már hosszú ideje tervezte. A temető területén volt egy katonasír, amelyben a fejfa szerint a 46 éves korában hősi halált halt Mélion József tartalékos százados nyugodott.

Az intézet közlése szerint Mélion József neve nem ismeretlen „a magyar hadtörténelem szerelmeseinek”, ugyanis – mint írták – egyike azon első világháborús vitézeknek, akiket kiemelkedő bátorságukért és helytállásukért az Arany Vitézségi Érem elismerésben részesítettek, bár az intézet megjegyzi, a jelenleg rendelkezésre álló hivatalos források ezt nem támasztják alá. Mélion József 1918 szeptemberében több napos harcok során tüzérségi felderítőként remekelt az olasz fronton.

Mélion József

Mélion József a halotti anyakönyv szerint lövés által hunyt el 1945. március 5-én, éjjel 11 órakor a temetőhöz közeli pesthidegkúti, egykori Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) kórház területén. Koporsóban, egyenruhában temették el; exhumálásakor a Signum Laudis szalagsávja és egy tiszti csillag is előkerült.

Mélion Józsefről a bejegyzésben azt írták, budapesti lakos volt, 1919-21-ben az ELTE csendőrtiszti zászlóaljában szolgált, majd újságíró-szerkesztőnek állt, később a Nemzetközi Sajtó Tudósító lapok főszerkesztője lett. 1943 áprilisában Horthy Miklós kormányzó a Magyar Koronás Ezüst Érem hadiszalagon és kardokkal kitüntetést adományozta neki, 1944-ben pedig hadosztályparancsnoki dicséretben részesült.

Civil foglalkozása és a neve alatt publikált hadifotók miatt vélhetően egy a háborút megörökítő, arról híreket továbbító haditudósító században szolgált – írták. Hozzátették: a haditudósító központ 1944. december 8-án Budapestről a nyugati országrészre települt át, a felvételeiket megsemmisítették. Mélion József a fővárosban maradt és megélte az ostromot is, de nem lehet tudni, részt vett-e a védelmi harcokban és az 1945. február 11-én este indult kitörésben.

Mélion Józsefet a közeljövőben Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top