+ Történelem

1700 éves szarkofágot tört szét az erdélyi kotrógép

1700

Kotrógéppel törtek szét egy 1700 éves, római kori szarkofágot a gyulafehérvári temetőben, holott régészeti feltárásra lett volna szükség.

fotó: alba24

Kotrógéppel törtek szét egy 1700 éves, római kori szarkofágot a gyulafehérvári temetőben, holott a területen régészeti feltárásra lett volna szükség – számolt be szerdán az Alba24 román hírportál.

Az erdélyi Gyulafehérvár temetőjében bővítési munkálatokat végeznek, a kotrógép ezek során hozta felszínre a kődarabokat, melyben a régészek egy római kori szarkofág elemeire ismertek. A szakemberek szerint 1700 éves kőfaragványt a kotrógép törte össze, holott a törvény szerint a területen csak régészeti feltárást követően szabad munkálatokat végezni. Ráadásul a munkások nem jelentették az esetet, erről egy helybéli lakos számolt be a múzeum régészeinek – írta a hírportál.

A helyszínre kiszálló régészek – Anca Timofan, Radu Ota és George Bounegru – elmondták, hogy a feliratozás stílusa alapján a szarkofág a II. századból lehet, a fedelén a medúzafej gyakori jelkép volt a környéken a római időkben.

Radu Ota szerint az összetört kőfaragvány ritkaságnak számít, a térségben egyetlen feliratozott szarkofág maradt fenn, de kevésbé szép a kivitelezése. A felirat alapján egy elöljáró temetkezőhelyéről lehet szó – mondta. A régészeket megdöbbentette a brutális eljárás, ahogy tönkretették az értékes leletet.

A Fehér megyei rendőrség közölte: hivatalból eljárást indított az ügyben rongálás és régészeti lelőhely tönkretétele miatt.

Ion Radu Bogdan, a temető gondnoka a hírportállal közölte, hogy a szarkofág darabjai egy sír ásása közben kerültek felszínre. Az illetékes szerint joghézag miatt következhetett be a sajnálatos eset, a temetőben zajló munkálatok nem minősülnek építkezésnek – mondta -, nem kell urbanisztikai engedély hozzájuk, így ezekre az előzetes régészeti kutatást előíró jogszabály sem érvényes.

Állítása szerint korábban már kérte a múzeum segítségét, hogy küldjenek régészt, aki felügyeli az ásást, de nem kapott választ.

„Így végeztem a dolgom, mert nem hagyhattam a halottakat temetetlen”

– fogalmazott a hírportálnak a gondnok. Hozzátette: a köveket nem rosszindulatból vették ki kotrógéppel, a munkások nem tudhatták, mire bukkantak.

A kőfaragványokat a múzeumba szállítják tanulmányozásra.

Gyulafehérvár a római korban is lakott volt, itt állt Apulum, az ókori Dácia tartomány egyik jelentős városa.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top