+ művészet & politika

Vesmás Péter lett az MMA szegedi munkacsoportjának elnöke

Vesmás Péter

Az MMA szegedi regionális munkacsoportja alakuló ülésén Vesmás Péter építészt, az MMA tagját választotta elnökévé.

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi regionális munkacsoportja, a testület első, keddi ülésén Vesmás Péter építészt választotta elnökké.

Kiss János, az MMA alelnöke az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón felidézte, hogy a köztestület közgyűlése tavaly októberben döntött hét regionális munkacsoport létrehozásáról annak érdekében, hogy országhatártól függetlenül a magyarlakta területek művészeti-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi kapcsolatépítést. Hozzátette: a regionális munkabizottságok közül a szegedi az ötödik.

Tavaly december 14-én a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az MMA stratégiai megállapodást kötött. A nemzet érdekében együttműködő két alkotmányos köztestület a többi közt arról is megegyezett, hogy az MMA regionális munkacsoportjai az MTA öt területi bizottságának épületében kapnak helyet, és ezekből szervezik a helyi munkát – közölte az alelnök.

Richly Gábor, a MMA főtitkára kifejtette, a köztestület legfőbb feladata a kortárs magyar művészeti élet támogatása. Munkájában az MMA nem csupán csaknem háromszáz akadémikusának életművére, tapasztalatára támaszkodik, de bevonja ebbe több mint ezer köztestületi tagját, több száz ösztöndíjasát és együttműködő szakmai partnereit is.

Az MMA alakulásától kezdve törekedett az országos jelenlétre, igyekezett támogatni a helyi kezdeményezéseket, működése ennek ellenére Budapest-központú volt. A fővárosból ugyanakkor nem lehet úgy segíteni a művészeti kezdeményezéseket országszerte és a határon túl, mint a hét regionális központ révén – hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve: a köztestület távlatosan gondolkodik abban, hogy az MTA példáját követve Kolozsváron is munkabizottságot alapít.

A regionális munkacsoportok helyi partnerekkel közösen gondolkodva, közösen tervezve, társfinanszírozással kívánnak újabb értékeket létrehozni, támogatni kulturális, művészeti fesztiválokat, intézményeket, civilszervezeteket – közölte a szakember.

Krisztin Tibor professzor, az MTA Szegedi Területi Bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy az MTA az 1960-as években hozta létre területi szervezeteit, 1961-ben a vidéki egyetemi városok közül először Szegeden, segítve ezzel az akadémia küldetésének megvalósítását.

A szegedi bizottságnak hosszú ideje működik művészeti szakbizottsága, melynek a Szegeden dolgozó MMA-tagok szinte mindegyike aktív résztvevője, emellett a testület székháza folyamatosan otthont ad képzőművészeti kiállításoknak is – emelte ki Krisztin Tibor.

Az MMA szegedi regionális munkacsoportja alakuló ülésén Vesmás Pétert építészt, az MMA tagját választotta elnökévé, a köztestületi tagokat pedig Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója fogja képviselni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top