+ Irodalom

A Budapest Nagyregény fejezetein 23 író dolgozik

Budapest Nagyregény

Azanyagok feldolgozásával a kerületi fejezetek elkészítésére felkért 23 kortárs író már elkezdte a Budapest Nagyregény előkészítését

Lezárult a főváros 150. születésnapjára készülő Budapest Nagyregény civil történetgyűjtése, amelyben több százan vettek részt.

A fővárosiak lakóhelyükhöz köthető családi, személyes történetekkel, helyi legendáriummal gazdagították a felhívással párhuzamosan zajló nagyszabású kutatómunkát. A beérkezett anyagok feldolgozásával a kerületi fejezetek elkészítésére felkért 23 kortárs író már el is kezdte a Budapest Nagyregény előkészítését – közölte a Budapest Brand kedden.

A Budapest Nagyregény közösségi alkotás eredményeként, egy 23 fejezetből álló könyvként fog megjelenni ősszel. A projekt célja, hogy a főváros elmúlt 150 évét történeteken, kerületi legendákon keresztül, a város lakóinak bevonásával gyűjtse össze, mesélje el és jelenítse meg.

A Budapest Nagyregény fejezeteinek elkészítésén Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter dolgozik Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett.

A beérkezett történeteket és a helytörténeti kutatást ihletforrásként használják az írók, de azok a történetek sem vesznek el, amelyek nem kerülnek felhasználásra a novemberben megjelenő kötetben.

A könyv megjelenését összművészeti történetgyűjtő rendezvények előzik meg a kerületekben 2023 májusában, jövőre pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik is.

A projekt a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A Budapest Nagyregénnyel eseményeken, online felületeken és egyéb kiadványokban is találkozhat a nagyközönség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top