+ Természet

Megelőzhető a széncinegék postaládába fészkelése

a széncinegék

A széncinegék előszeretettel fészkelnek postaládákba. A megfigyelések alapján a jelenség országosan gyakorinak tekinthető.

Billenőajtóval fedett postaláda felszerelésével, valamint a környékre kihelyezett mesterséges odúkkal megelőzhető a széncinegék postaládákba való fészkelése, amely Magyarországon gyakorinak számít.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek bejelentések arról, hogy a széncinegék előszeretettel fészkelnek postaládákba. A megfigyelések alapján a jelenség országosan gyakorinak tekinthető, és idén először márciusban lehet rá számítani, de a nyár második feléig is előfordulhat a jelenség.

A madarak beköltözése elsősorban billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű, B-típusú mesterséges odúkkal előzhető meg. Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a levélszekrény rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat.

Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára fel kell szerelni egy alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, valamit jó, ha a tulajdonosok kifüggesztenek egy tájékoztatót is a postás számára.

A széncinege a legtermetesebb és a legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel.

A klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajokat, például törpedenevéreket és énekesmadarakat, elhullott nagyvadak tetemeit, nagyobb ragadozómadár által elejtett pockokat is fogyaszt. Évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár késő ősszel, ezért más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe is szívesen költözik.

Ilyen a levélszekrény, de találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Ennek hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt.

A Magyarországon elterjedt, hagyományos levélszekrények a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúk. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják, és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top