+ művészet & politika

A Laibach zenekar frontálisan ütközött az oroszok kategorikus megítélésével

Laibach

A Laibach, Szlovénia legismertebb zenekara 1980-ban alakult Jugoszláviában, és már korai koncertjeit, performanszait botrányok kísérték

A szervezők lemondták a Laibach március 31-re tervezett kijevi koncertjét, miután a szlovén zenekarnak a háború okaival kapcsolatban tett nyilatkozatai komoly vitákat váltottak ki Ukrajnában.

Az együttes szembekerült azzal a kategorikus megközelítéssel, amely határozottan azt állítja, hogy minden orosz rossz, hogy az orosz művészet értéktelen, ami természetesen elfogadhatatlan számunkra – közölte a Laibach a szlovén hírügynökséggel (STA).

Mint a szervező a Facebookon fogalmazott, el akarják kerülni az ukrán társadalom megosztását, a koncert lemondása pedig a viták okát szünteti meg.

„Annak ellenére, hogy a zenekar kifejezte támogatását Ukrajna és az ukránok iránt, és elítélte az orosz rezsimet, a fellépés híre a közönség jelentős részének ellenkezését váltotta ki”.

Utóbbihoz hozzájárult az is, hogy a Laibach azt állította, a jelenlegi háború egy Oroszország és az Egyesült Államok között, Ukrajna területén zajló geopolitikai konfliktus. A The Guardian című brit lap idézte a zenekart, amely úgy fogalmazott, hogy „az ukrajnai konfliktus egy cinikus proxy-háború, amely a szuperhatalmak és a pénzügyi tőke geostratégiai érdekeit szolgálja”.

Az ezután beindult kritikákra a Laibach három nappal ezelőtt közösségi oldalán posztot tett közzé, amelyben kiemelte: sohasem akarták megsérteni az ukránokat, még kevésbé eljelentékteleníteni harcuk fontosságát.

„Geopolitikai ügyeket nem lehet megoldani fegyveres támadással és politikai felbujtással”.

Az indusztriális zene és a techno élő legendája a háború kitörése óta első külföldi zenekarként adott volna teljes koncertet az ukrán fővárosban, a Bel Etage Music Hallban. Az esemény címe Eurovision volt, amely utalás arra, hogy idén Ukrajnának kellett volna megrendeznie az Eurovíziós Dalfesztivált. (A dalversenyt tavaly Ukrajna nyerte, de a háború miatt Kijev visszalépett a rendezéstől, amelyet Liverpool vállalt át.)

A Laibach, Szlovénia legismertebb zenekara 1980-ban alakult az akkori Jugoszláviában, és már korai koncertjeit, performanszait botrányok kísérték, miután a kommunista jugoszláv államban provokatív céllal használtak különböző diktatórikus jelképeket. A betiltások és hatósági eljárások ellenére a Laibach 1985-től lemezeket adhatott ki és a nemzetközi színtéren is ismert lett.

Több alkalommal léptek fel meglepő helyeken, 2015-ben például Észak-Koreában adtak koncertet. A most lefújt kijevi koncert bevételét a Laibach jótékony célokra kívánta fordítani.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top