+ Irodalom

A Botcsinálta Boszi a legrosszabb boszorkány!

botcsinálta boszi

A Móra Kiadó Botcsinálta Boszi című könyve egy kortalan klasszikus, amelynek varázslatos világa gyorsan beszippantja olvasóit.

Jill Murphy: Botcsinálta Boszi, fordította: Magyari Andrea, Móra Könyvkiadó, 2023. 2499 Ft helyett itt 1999 Ft

Milyen boszorkány az, amelyik nem félelmetes, nem gonosz, és még a repülő seprűről is lefordul? Szerényi Mildred boszorkánytanonc Kotkot kiasasszony Boszorkányakadémiájának első éves tanulója, aki minél jobban igyekszik igazi boszorkánnyá válni, annál nagyobb pácban találja magát. A Botcsinálta Boszi egy kortalan klasszikus, amelynek varázslatos világa gyorsan beszippantja olvasóit.

A komor és ködös boszorkányiskola tanulói éveken át tanulnak varázsfőzetet készíteni, varázsolni, seprűn repülni és macskát reptetni, hogy aztán megkaphassák a Boszorkánydiplomát, de Szerényi Mildred és legjobb bartája, Hókusz Maud még igencsak távol állnak ettől. Mildred bármibe is kezd, végül az igazgatói irodában köt ki, pedig ő sosem akar bajt, csak nem könnyű beilleszkedni a szigorú iskolai rendszerbe, pláne, ha a kis boszorkány az ügyetlenkedései során  még ellenségeket is szerez magának.

Jill Murphy, brit író és illusztrátor világhíres sorozata (eredeti címén: The Worst Witch) nyolc köteten át meséli Mildred történetét saját rajzaival tarkítva. Az első kötet, amely most magyarul is megjelent a Móra Kiadónál, 1974-ben látott először napvilágot.

Az írónő már 14 évesen megálmodta a boszorkányiskolát, amikor ő maga éppen egy szigorú egyházi iskola diákja volt, 18 évesen már el is készült az első könyv, amelyet végül többszöri elutasítás után 24 éves korában adtak ki, és azonnal minden gyerek szívébe belopta magát a kétbalkezes boszi története.

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy először azért utasította el egy kiadó a kéziratot, mert attól félt, hogy a boszorkányos történet túl félelmetes lesz a kiskamaszok számára. A regény azóta világsiker lett, több mint ötmillió eladott példánnyal, az utolsó kötet 2018-ban jelent meg. Tévéfilm, sorozatok de még színpadi adaptáció is készült Murphy történetéből.

Miben rejlik vajon ennek az egyszerűnek tűnő történetnek a sikere? Bár nem minden kiskamasz küszködik a repülő seprű megszelídítésével vagy a varázsfőzetek receptjeinek bemagolásával, az iskolai beilleszkedés, az új barátságok, az osztályon belüli rivalizálás, kiközösítés mind olyan élmények, amelyekkel minden gyerek megküzd, még a boszorkánytanoncok is.

Jill Murphy regénye egy varázslatos világban mesél a kamaszok cseppet sem könnyű, de annál izgalmasabb életéről. A sorozatot a kiadó hét éven felüli olvasóknak ajánlja.

Jó választás ez a könyv, ha szeretnénk meghozni gyermekünk kedvét az olvasáshoz, a fejezetek rövidek, de eseménydúsak, gyönyörű illusztrációkkal és nagyon kedves humorral színesítve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top