+ Film

Szerelmi ábrándozás egy kopott Ikaruson

Szemem sarka

Fiatal magyar animációs rendező filmje aratott sikert a Berlinalén. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fiatalokról és a fiatal közönségnek szóló Generations 14+ elnevezésű szekciójában debütált Erhardt Domonkos Szemem sarka című diplomafilmje, amely a díjkiosztón külön dicséretben részesült.

Szemem sarka

„Emlékszel-e arra a bizonyos, egyszeri és megismételhetetlen pillanatra az életedből? Varázslatos volt, vagy talán kissé túl szenvedélyes… Ez a film ezekre a pillanatokra emlékeztet, és már az elején utazásra repít a valóság tükröződő rétegei mögé. A film harmonikus stílusa egyszerre inspiráló és gondolatébresztő. Teljes mértékben azonban a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. A film bepillantást nyújt egy lehetséges álomvilágba – a szemünk sarkából.”

Így indokolta döntését a Generations 14+ ifjúsági zsűrije. A fiatal rendező videóüzenetben köszönte meg az elismerést, és elmondta: nagyon örül a kiemelt figyelemnek, és úgy érzi, a film elérte valódi célcsoportját.

Szemem sarka

A Szemem sarka alig öt percben mutat be egy olyan élethelyzetet, amelyet szinte mindenki átélhetett már: a képzelet ereje a hétköznapi embert egy hétköznapi pillanatból egy másik világba repíti, ahol földöntúli boldogság vár rá.

A főszereplő fiú felszáll egy ütött-kopott Ikarus buszra, és a Móricz Zsigmond tér előtt a sötétben tükörré váló ablakban megpillant egy lányt. A fáradt, szürke, aludni készülő Budapest a maga kábeleivel és meglazult csavarjaival hirtelen az imázsfilmek és álmok gyönyörű és színes városává válik, ahogy a két fiatal a gyönyörű panorámában gyönyörködik kézen fogva. A képzeletnek nincs határa: a pár másodperces álmodozás során a képzeletbeli szerelmesek még a Balatonra is elbicikliznek.

A MOME-n végzett Erhardt Domonkos az egyetem online magazinjának adott interjúban mesélt inspirációiról:

„Szerintem ez egy aktuális Y-generációs probléma, hogy az ember életében eljön a pillanat, amikor már elég sokáig együtt van valakivel, egyértelműen szereti, de elgondolkozik azon, hogy biztosan jó-e a kapcsolat, vagy milyen lenne az élete, hogyha mással lenne. A film készítése előtt a környezetemben ez a jelenség sokszor láthatóvá vált, több barátom beszélt erről, hogy régóta együtt van a barátnőjével, és egyszerűen tetszenek nekik más lányok, és fordítva is. A másik inspirációt az a jelenség adta, amikor az esti buszozás alkalmával kint sötét van, bent világít a busz lámpája, az ablak pedig mintha egy tükör lenne.”

Szemem sarka

A Szemem sarka elképesztően részletgazdag és hangulatos alkotás, tele nosztalgiaébresztő tárggyal (Nokia telefon, discman, piros postaláda, vagy éppen maga az ütött-kopott Ikarus), amely a hétköznapiban, sőt még az utálatosnak tartott poloskában is meglátja a szépséget. Egy múlékony pillanatot ragad meg átélhetően, és mind vizuális erejével, mind pedig magával ragadó zenéjével (melyet Nóvé Soma kifejezetten a filmnek írt) varázslatos utazásra repít. Reméljük, a berlini siker nyomán a magyar mozikban is láthatjuk majd.

Előzetes:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top