+ Képzőművészet

Így fürdőzött Munkácsy Mihály Belgiumban

Munkácsy

A Munkácsy fürdőzik című tárlat a máig népszerű belga üdülőhelyen, Ostendében készült Munkácsy-alkotásokat állítja a középpontba.

Gyarmati Gabriella művészettörténész. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Munkácsy Mihály születésének 179. évfordulója alkalmából egy kiállítással tiszteleg a békéscsabai múzeum névadó mestere előtt. A Munkácsy fürdőzik című tárlat a máig népszerű belga üdülőhelyen, Ostendében készült Munkácsy-alkotásokat állítja a középpontba, amelyekhez több szálon futó kultúrtörténeti vonalat kapcsol.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora a múzeum hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tárlat alapját három eredeti Munkácsy-mű adja.

A békéscsabai múzeum tulajdonában van egy kétoldalas, Ostende című grafitmunka, a Magyar Nemzeti Galériától kapták kölcsön a Tengerpart című akvarellt, amely 19895. július 16-án készült, Boda József műgyűjtőtől pedig szintén egy grafitrajz került a tárlatba, amely az elsőhöz hasonlóan az Ostende címet viseli és 1890 körül készülhetett.

A kiállítás ebből kiindulva bemutatja, hogyan lett a belga halásztelepülés a XIX. század második felében „a tengeri fürdők királynőjévé”, amelyet eleinte elsősorban arisztokraták, pénzemberek, nagyiparosok és -kereskedők, valamint híres művészek látogattak, majd az 1920-as évekre „demokratizálódott”, és a szegényebb emberek népszerű üdülőhelyévé is vált.

Felnagyított korabeli képeslapokon bemutatják, milyen luxusvonatokon lehetett eljutni Ostendébe, milyen előkelő szálloda épült ott, és hogyan nézett ki II. Lipót belga király kifejezetten oda építtetett nyári rezidenciája.

A tárlat felvonultatja, milyen tudományos vizsgálat előzte meg, hogy az Északi-tengeri fürdőhelyet tudatosan építsék ki világfürdővé, milyen fürdőzési szokások uralkodtak a korban, és mi jellemezte az ostendei csúcsgasztronómiát.

Külön fotókon ábrázolják, hogy népszerű volt egykor az úgynevezett kabinkocsis fürdőzés, amikor az előkelő emberek – akik nem akartak hosszan begyalogolni a sekély vízbe – ló vontatta kabinokban öltötték magukra a fürdőruhát, és már eleve a tenger mélyebb részén kezdték a fürdőzést.

Végül a tárlat betekintést nyújt Ostende multikulturális nemzetközi sikertörténetének fejezeteibe, és megmutatja, milyen rekreációs lehetőségek várták Munkácsy Mihályt a 19-23 fokos vizű Északi-tengernél töltött pihenése során.

Mint Bácsmegi Gábor igazgató elmondta, bár jelenleg a múzeum korlátozottan látogatható az energiaárak emelkedése miatt, a tárlatot Munkácsy Mihály születésnapja alkalmából nyitották meg hétfőn, és az az intézmény nyitása után június 25-ig látogatható lesz. Ötszáz példányban külön katalógust is készített hozzá a múzeum saját forrásból.

Bácsmegi Gábor elmondta, hogy a kiállítással egy új sorozatot indítanak: minden év február 20-án olyan Munkácsy-műveket mutatnak majd be, amelyek nem vagy csak ritkán kerülnek a közönség elé, illetve amelyeket Békéscsabán még nem láthattak az érdeklődők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top