+ Zene

Tromba Veneziana – Velence vonzásában a régizenével

Tromba Veneziana

Nem is választhatott volna a Müpa a mostaninál kedvezőbb időszakot a Tromba Veneziana elnevezésű koncertre.

Nem is választhatott volna a Müpa a mostaninál kedvezőbb időszakot a Tromba Veneziana elnevezésű koncertre. Velence a járvány okozta hosszú kényszerszünet után ismét karneváli lázban ég. Hosszú, tizennyolc napos időszakban elevenítik fel a XIV. századra visszanyúló hagyományt. Az ünnepi forgatagban különleges álarcosok, jelmezek színkavalkádja lepi el a különböző színhelyeket.

Remekül társul mindehhez a Vivaldi, illetve kortársai által írt különleges zenei művek, egy ebben a műfajban nem megszokott hangszeren, a trombitán való előadása. Boldoczki Gábor Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas művész, korunk egyik legjobb trombitása a nagyszerű lengyel historikus együttes, a Wrocław Baroque Orchestra muzsikusaival lép fel az esten.

Nem tudok nem gondolni G.B. Shaw muzsikával kapcsolatos írásaira, amikor fúvós hangszerrel előadott zeneművekről hallok. Leginkább arra, amelyben általánosságban ír erről a hangszercsaládról. Zenei kritikáinak olvasói élénken leveleztek vele, és többen is megkérdezték, hogy vajon a fúvós hangszereken való gyakorlás zavarja-e a szomszédokat? Shaw válasza így hangzik:

„ Nem lehet kétséges, hogy zavarja; és ha a szomszéd emiatt panaszkodnék, úgy semmi okod sincs a vitatkozásra. Készséggel és nyíltan el kell ismerned, hogy a zaj borzalmas, meg kell ígérned, hogy éjjel féltizenkettő után nem fogsz többet gyakorolni, kivéve, ha vendégeid vannak; és meg kell esküdnöd, hogy ha önvédelemből ő is hangszerhez nyúlna, úgy ezt egészsége és kultúrája érdekében éppúgy el fogod tűrni, mint ahogy ő is szenved jelenleg a tiéd miatt. Ez sokkal ésszerűbb és emberibb megoldás, mint ha a kürtöd karimáját a falnak nyomod és kihívóan fülsiketítő díszkürtjelet fújsz neki, ahogy bolond módon én csináltam, mikor hasonló panasszal fordultak hozzám. De akkor még szinte gyermek voltam és azóta sem tudok erre lelkiismeretfurdalás nélkül visszagondolni.”

Nos, azt nem tudhatjuk, hogy Boldoczki Gábor szomszédaival mi a helyzet a gyakorlás szempontjából, ám az biztos, hogy a trombita és Vivaldi, Albinoni, Manfredini, Torelli és Dall’Abaco zeneműveinek párosítása egészen különleges zenei élményt ad hallgatójának. A végeredmény meglepően varázslatos, és bizonyosan meghökkenünk, milyen különlegesen szólnak ezek a dallamok a gyakran harsánynak tartott hangszeren. A trombitaművész 2013-ban adta ki azonos címmel CD-jét, amibe a koncert előtt is érdemes belehallgatni:

A régizene rajongóinak is újszerű élményeket adhat ez a koncert, hiszen nem gyakran hallhatunk ilyen meglepő hangszerkombinációt a 17. századi szerzők műveivel. Az est középpontjában Vivaldi-művek állnak, aki Velence szülötteként igazán méltó választás a repertoár szempontjából.

Mindannyian szeretnénk részt venni egy olyan időutazáson, amely során Velence fénykorába repítenek minket a dallamok? Ezen a koncerten szabadjára engedhetjük fantáziánkat és magunk elé képzelhetjük a fényes palotákat, a gazdagon díszített hajóflottákat, és még a világon elsőként megnyitott velencei kaszinóba is beugorhatunk, de vigyázat, háromszögletű tricorn kalap viselése – természetesen csak fantáziánkban – kötelező a korabeli előírások szerint! Ebben az időszakban vált opera-nagyhatalommá is a város, így akár egy képzeletbeli színház díszletei között is barangolhatunk.

A Wroclawi Barokk Zenekar történelmi hangszereken játszik, így igazán korhű muzsikát hallhatunk tőlük. A nemzetközi színpadokon is rendszeresen fellépő, huszonegy tagú együttes művészeti vezetője Jaroslaw Thiel, aki a zenekar 2006-os megalakulása óta tölti be ezt a pozíciót. A társulat nagy sikerű hangversenyeket ad hazájában és külföldön, olyan karmesterekkel működve együtt, mint Philippe Herreweghe, Giovanni Antonini, Jaap ter Linden vagy Paul McCreesh.

A Tromba Veneziana előadásra érdemes már 18 órára érkezni, ugyanis azt Prelúdium címmel Fazekas Gergely zenetörténész műismertető előadása előzi meg, amelyen a koncertre jeggyel rendelkezők vehetnek részt. Ez az esemény a Müpa Régizene Fesztiváljának keretében kerül megrendezésre, a koncertekről bővebben itt olvashattok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top