+ Történelem

A Koh-i-Noor gyémánt nem kerülhet a királyné koronájára

koh-i-noor

A Koh-i-Noor a hagyományoknak megfelelően csak női koronákat díszített: 1911-ben belefoglalták V. György király felesége koronájába.

Keresés a weben

Nem foglalják bele III. Károly király feleségének koronájába a Koh-i-Noor gyémántot – közölte kedden a Buckingham-palota.

A bejelentésnek politikai jelentősége van, a felbecsülhetetlen értékű, 105 karátos ékkövet ugyanis India évtizedek óta visszaköveteli Nagy-Britanniától, és ha a brit királyi házaspár májusi koronázási ceremóniáján a Koh-i-Noor feltűnne, az komoly eséllyel diplomáciai viszályhoz vezetne a brit és az indiai kormány között.

A nem teljesen ismert előtörténetű és hevesen vitatott tulajdonú gyémánt hosszas hányattatás után 1849-ben, Pandzsáb brit annektálása után – a hivatalos verzió szerint “ajándékként” – került a Brit Kelet-Indiai Társaság révén a helyi brit főkormányzó birtokába, és 1851-ben érkezett Londonba, ahol először Viktória királynő egyik ünnepi kitűzőjét ékesítette, végül a koronaékszerek közé került.

A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megtaposásaként tartják számon.

A Koh-i-Noor a hagyományoknak megfelelően csak női koronákat díszített: 1911-ben belefoglalták V. György király felesége, Mária királynő koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébet anyakirálynőé – a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő édesanyjáé – lett.

A gyémántot London ősi erődjében, a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. Legutóbb az életének 102. évében, 2002-ben elhunyt anyakirálynő búcsúszertartásának idejére hagyta el a Towert: akkor a Westminsterben felravatalozott koporsóra helyezték.

III. Károly király koronázása május 6-án lesz az ősi londoni koronázó templomban, a Westminster-apátságban.

Ugyanaznap Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király házastársát a “Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím és külön királynői korona illeti meg. A férfi uralkodó hitvesét ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

A Buckingham-palota keddi bejelentése szerint Kamilla koronázásához V. György király feleségének, Mária királynőnek a koronáját használják, de a Koh-i-Noor gyémánt nélkül.
Az udvar szóvivője elmondta, hogy a koronát már ki is hozták a Towerből, hogy a megfelelő méretre igazítsák, emellett olyan gyémántokat is beleillesztenek, amelyeket II. Erzsébet királynő – III. Károly édesanyja – saját ékszerkollekciójából válogattak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top