+ Film

72-en már nem tudták elhagyni a lángoló Grenfell toronyházat

Grenfell

Televíziós drámát forgat a BBC a londoni Grenfell toronyház csaknem hat évvel ezelőtti tűzkatasztrófájáról.

Televíziós drámát forgat a BBC a londoni Grenfell toronyház csaknem hat évvel ezelőtti tűzkatasztrófájáról.

A tűzvész 2017. június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos nyugat-londoni toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tűzkatasztrófát a rendőrség szerint valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény okozta, amely a negyedik emelet egyik lakásában kapott lángra.

A tűznek 72 hivatalosan azonosított halálos áldozata van.

A nemrég befejeződött vizsgálat – amelynek eredményét várhatóan az idén teszik közzé – az épület külső burkolóelemeire összpontosult, mivel az égő toronyházról készült felvételeken egyértelműen látszik, hogy a tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé a külső falfelületeken.

A súlyos szerencsétlenségről készülő háromrészes drámasorozatot Peter Kosminsky írta és rendezi.

Kosminsky a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) hétszeres díjazottja, nevéhez olyan kiemelkedő sikerek fűződnek, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásokról és a boszniai háborúról készült drámai alkotások, vagy a Tudor-korszakban játszódó Wolf Hall televíziós adaptációja, amely Hilary Mantel regényfolyamából készült.

A rendező a BBC közszolgálati médiatársaságnak hétfőn elmondta: reményei szerint a Grenfell-katasztrófáról készülő művel sikerül „a történtek mélyére hatolni”, és fényt deríteni arra, hogy miként történhetett meg ilyesmi.

Kosminsky nyilatkozata szerint időről időre történnek egy-egy nemzet életében olyan események, amelyek mindenkit megérintenek, és a Grenfell-katasztrófa is ilyen: mindenki emlékszik, hogy éppen mit csinált, amikor először hallott róla, mindenki emlékszik a képsorokra, a mindent elöntő médiabeszámolókra.

Peter Kosminsky szerint azonban az esetnek szentelt számtalan újságoldalnyi beszámoló és sok-sok órányi tévétudósítás ellenére sem egészen világos, hogy mi történt, mi volt az oka a katasztrófának.

Ahmed Peerbux, a sorozat társproducere elmondta, hogy az előkészítő munkák már öt éve folynak, ő és Kosminsky például interjúkat készített a tűzvész több érintettjével.
Peerbux szerint egy ilyen rettenetes eseményt, amely az egész nemzet kollektív tudatába beleégett, sietség nélkül, szigorú alapossággal kell feldolgozni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top