+ Képzőművészet

A Petőfi-szobrot a lakosság igényeihez alakítja a szobrász

petőfi

Gergely Zoltán Petőfi-szobortervének üzenete: a kultúra erősebb fegyver a kardnál írják, hozzáfűzve, hogy a bemutatott terv csupán vázlat

Keresés a weben

Mégsem ír ki új pályázatot az erdélyi Sepsiszentgyörgyre tervezett Petőfi-szoborra az önkormányzat, hanem a nyertes pályamű módosított változatát valósítják meg – írta hétfői közleményében a városvezetés.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata pár hete jelentette be, hogy új pályázatot ír ki a Petőfi-emlékév keretében felavatandó szobor tervére, miután a közösségi médiában a nyertes pályamunkát, Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész alkotását számos kritika érte a lakosság részéről. A döntésre reagálva a szakmai zsűri kifogásolta, hogy a városvezetés a grémium döntését megváltoztatva enged a lakossági nyomásnak.

A mostani kompromisszumos megoldás a helyi tanács RMDSZ-frakciójának felkérésére született. Ez figyelembe veszi a lakossági igényeket és a szakmai zsűri döntésének is eleget tesz.

Figyelembe véve az összes érintett fél – a nyertes terv alkotója, a lakosság, a szakmai zsűri, a helyi művészközösség és a helyi tanács RMDSZ frakciója – álláspontját, Antal Árpád polgármester az eredeti terv módosítása mellett döntött – írják a közleményben. Mint hozzáteszik, a döntés célja, hogy az önkormányzat Petőfi Sándort hitelesen ábrázoló szobrot állítson, de azt is fontosnak tartják, hogy a köztéri alkotás elnyerje a lakosság tetszését, mindenki magáénak érezhesse a költőóriás örökségét.

Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek Gergely Zoltán szobrászművésszel, kérve, “hogy a művészi, alkotói szabadság korlátozása, csorbítása nélkül közelítse a közvélemény, az építő jelleggel bírálók álláspontját az elkészítendő szoborhoz”.

“Meg kell találnunk azt a szűk keresztmetszetet, amit a szakma is elfogad és az embereknek is tetszik” – idézi a közlemény Antal Árpád polgármestert.

A városvezetés hangsúlyozza: a kolozsvári szobrász a pályázati kiírásnak megfelelően, mindenféle deszakralizáló, demitizáló szándék nélkül készítette el a tervet.

“Szobortervének üzenete: a kultúra erősebb fegyver a kardnál”

– írják, hozzáfűzve, hogy a bemutatott terv csupán vázlat, nem lehet annyira részletes, mint a végső alkotás.

Az eredetileg július 31-ére, Petőfi Sándor halálának évfordulójára tervezett szoboravató a Petőfi-emlékév Kovászna megyei záró momentuma lenne.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top