+ Képzőművészet

Polgár Judit és Gulyás Gábor fehér bábukkal fehér mezőkön sakkoznak

polgár judit gulyás gábor

Polgár Judit nemzetközi nagymester fehér mezőkön fehér bábukkal játszott egy sakkpartit Gulyás Gábor kurátorral.

MTI/Lakatos Péter

Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Gulyás Gábor kurátor performansza – fehér mezőkön fehér bábukkal játszanak egy sakkpartit – a Magyar Nemzeti Múzeum A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kamarakiállításán 2023. február 5-én. 

Vasárnap 16 órakor Yoko Ono Játssz bizalommal című alkotása elevenedett meg: Polgár Judit nemzetközi nagymester fehér mezőkön fehér bábukkal játszott egy sakkpartit Gulyás Gábor kurátorral.

A sakk hagyományosan a háborús ütközetet szimbolizáló sport, Yoko Ono fehér sakk-készlete azonban nem ehhez a tradícióhoz kapcsolódik.

A művész a következő instrukciót adta ehhez a műhöz: “Játszd, ameddig csak emlékszel, ki az ellenfeled és ki a saját éned!”.

“Ehhez túl kell látni a fekete-fehér szemléletmódon, a megosztottságon, az ellentételezésen, mert itt valamennyi figura fehér. Itt nem lehetséges a klasszikus versengés és küzdelem. Mivel a játékosok egy idő után nem tudják megkülönböztetni egymás figuráit, szükségképpen létrejön a béke állapota. Akkor lehet tovább játszani, ha a sakkozók új szabályokat léptetnek érvénybe. De azok a szabályok már a békéről kell, hogy szóljanak”.

Yoko Ono összesen huszonegy fehér sakk-készletet épített. Az első New Yorkban, a MoMA-ban látható, ehhez a most Budapesten kiállított műtárgy áll stílusában a legközelebb.

A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono címmel 2022 novemberében megnyílt kamarakiállítás a békevágy és a béke témájához kapcsolódó munkákat, több mint harminc alkotást mutat be Yoko Ono életművéből.

A Gulyás Gábor kurátor által rendezett tárlat február 18-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Megkérdeztük Gulyás Gábort a performanszélményről.

Gulyás Gábor: A műalkotások árnyaltabban képesek tematizálni a háború és a béke kérdését

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top