+ Film

Dzsafar Panahi két napig nem evett, kiengedték a börtönből

Dzsafar Panahi

Dzsafar Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlinale fődíját.

Pénteken óvadék fejében szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi világhírű filmrendezőt, aki két nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett börtönében hatéves büntetése ellen tiltakozva.

Panahit tavaly júliusban tartóztatták le, és egy 2011-ben hozott bírósági ítélet alapján kellett megkezdenie börtönbüntetését, amit kormányellenes propaganda miatt szabtak ki rá.

A rendező a családjának írott levelében az iráni igazságügyi hatóságok és biztonsági erők „törvénytelen és embertelen” fellépésével indokolta az éhségsztrájkját.

A filmrendező egyike azoknak az iráni művészeknek, sportolóknak és más hírességeknek, akiket retorziókkal sújtottak, mivel felszólaltak a hatóságok ellen a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések közepette.

Panahit évekkel ezelőtt eltiltották a filmkészítéstől, és Iránt sem hagyhatta el, de a rendező ennek ellenére több filmet forgatott. No Bears című legutóbbi alkotása a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ahol egy üres székkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a másként gondolkodó rendezőt hazájában bebörtönözték.

A börtönből való szabadulását pénteken támogatói hozták nyilvánosságra. Az ISNA iráni hírügynökség szerint több művész is üdvözölte őt, amikor elhagyta a hírhedt teheráni Evin börtönt.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a cannes-i filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott elismerést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top