+ Építészet

A brüsszeli városházát 51 évig építették, a tornya 96 méter magas

brüsszel

Az épületből januárban költözött ki a városvezetés, miután elkészült az adminisztráció számára tervezett modern épület Brüsszel központjában.

Múzeumként nyílt meg és mindenki számára látogathatóvá vált a brüsszeli városháza február 1-jén – írta a The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál szerdán.

A belga főváros szimbólumai közé tartozó történelmi épületből januárban költözött ki a városvezetés, miután elkészült az adminisztráció számára tervezett modern épület Brüsszel központjában.

Az UNESCO által 1998-ban a világörökség részévé nyilvánított brüsszeli főtéren, a világ legszebb terei között számon tartott Grande Place-on található gótikus épület 1936 óta látogatható volt, de csak hetente két napon, kizárólag vezetéssel, francia, holland és angol nyelven.

A városháza a jövőben a szokásos múzeumi nyitva tartás szerint tekinthető meg, noha átmeneti időre egyelőre heti négy napon, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap.

A látogatók bejárhatják a korabeli, illetve dokumentumok alapján helyreállított bútorokkal berendezett termeket, megismerhetik az épület történetét, építési időszakait, megnézhetik a belső udvart, kinézhetnek a korábbi polgármesterek irodájának erkélyéről, valamint gyönyörködhetnek Brüsszel panorámájában a város fölé magasodó toronyból.

Az épület különböző eseményeknek továbbra is otthont ad majd, például esküvők, konferenciák, illetve más események és rendezvények helyszínéül szolgálhat.
A hét emelet magas városháza építése 1401-ben kezdődött és 1455-ben fejeződött be.

A brabanti és klasszikus gótikus stílus jegyeit viselő épület tornya 96 méter magas, csúcsán Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra látható.

A homlokzatot díszítő kőszobrok a város előkelőségeit, valamint szenteket és allegorikus alakokat ábrázolnak. A jelenleg látható szobrok másolatok, az eredetiek a városházával szemben található városi múzeumban vannak kiállítva.

A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbe zárta és ágyúzta a várost. A városháza belseje kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top