+ Képzőművészet

Caillebotte festményét 17 milliárdos adományból vették meg az Orsay-nak

Gustave Caillebotte

A festményt Caillebotte örökösei adták el. A kép egyike volt az utolsó még magánkézben lévő impresszionista alkotásoknak

Franciaország az LVMH francia luxusmárka-csoport adományának segítségével 43 millió euróért (17 milliárd forintért) vásárolta meg Gustave Caillebotte impresszionista művész „francia nemzeti kincsnek” minősített alkotását a párizsi Orsay múzeumnak.

A múzeum hétfőn számolt be gazdag impresszionista gyűjteménye legújabb szerzeményéről, melynek címe La Partie de bateau.

Az 1877-ben készült olaj-vászon festmény egy cilinderben és ingujjban evező férfit ábrázol. A képet finom színvilága, figyelemre méltó realizmusa és izgalmas perspektívája miatt tartják kiemelkedőnek a szakértők, mivel úgy ábrázolja a jelenetet, mintha a festő is a csónakban ülne az evezőssel.

A festményt Caillebotte örökösei adták el. A kép egyike volt az utolsó még magánkézben lévő impresszionista alkotásoknak – mondta el Jean-Paul Claverie, az LVMH elnökének tanácsadója.

Az impresszionizmus 150 éves évfordulója alkalmából 2024-re tervezett rendezvények keretében több francia múzeumban is kiállítják majd a képet. 2024 őszén pedig egy nagyszabású Caillebotte-kiállítást is rendeznek az Orsay múzeumban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top