+ Oktatás

Megvan a megoldás a pedagógushiány csökkentésére

pedagógushiány

A Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiány csökkentésére két felsőoktatási intézmény próbálkozik.

Zirzen Janka
Keresés a weben

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetem (GFE); a Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiány csökkentésére a két felsőoktatási intézmény – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.

A közlemény idézi Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét, aki kifejtette, a Zirzen Janka ösztöndíjprogrammal speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre. A támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan pályázhatnak. Az SZTE a 2023/2024-es tanévben ötven hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat.

Dux László, a GFE rektora közölte: az intézmény örömmel vesz részt, félévenként 15 ösztöndíjjal a program elindításában. A Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként büszkén követik az egyházi oktatás-nevelés csaknem ezer éve, Szent Gellért püspök által megteremtett hagyományait.

A mintegy 100 éve Temesvárról Szegedre települt intézmény az elmúlt évtizedben egyetemi rangot nyert. A délkelet-magyarországi régióban számos világi képzéssel kiegészülve szolgálja a magas színvonalú, biztos erkölcsi alapokon álló szakemberek képzését, továbbképzését a gyermeknevelés, oktatás, egészségügyi és szociális munka, családsegítés, idősgondozás és az etikus gazdálkodás területein – közölte.

Az SZTE-vel közösen létrehozott ösztöndíjprogrammal szándékaik szerint hozzájárulnak a régióban, vagy azon kívül, a pedagógus pályára készülő fiatalok élethivatása megerősítéséhez, megtartásához és elmélyítéséhez.

Az ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azok a felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógusképzésére. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint, amely pályázat útján nyerhető el. Az ösztöndíjas jogviszony időtartama egy tanulmányi félév – öt hónap -, amely minden félévben újra pályázható.

A program pilot formában a dél-alföldi régióban valósul meg, a két egyetem, az evangélikus, a katolikus és a református egyház, az általuk fenntartott köznevelési intézmények, az SZTE Junior Akadémia, a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram, valamint a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjának együttműködésében – áll a pedagógushiány csökkentéséről szóló közleményben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top